CAZUL OTOPENI 1997: Un OZN apare pe cerul întunecat

Fenomenul observat în vecinătatea Aeroportului Internaţional Otopeni, în noaptea de 14-15 iulie 1997 a fost amplu mediatizat. Am reconstituit evenimentul într-o lungă discuţie cu domnul Virgil Vinersariu, şeful de tură din turnul de control al aeroportului în noaptea cu pricina.

Fenomenul a fost remarcat în jurul orei 22.49, când operatorii din turn dirijau aterizarea cursei TAROM Istanbul -București. Avea aparenţa unei lumini circulare, situată în vestul Aeroportului, între Buftea şi Corbeanca.

Pe tot parcursul observaţiei, radarul din turn nu a detectat nici o ţintă neidentificată. Drept urmare, nu s-a putut stabili altitudinea fenomenului: se afla, în orice caz, sub norii răzleţi de la 2.000-3.000 de metri.

Domnul Vinersariu i-a cerut ofiţerului de serviciu să orienteze spre pata de lumină camerele video amplasate pe turnul de control şi pe o altă clădire din incinta aeroportului. S-a realizat astfel un film de circa două ore, imaginea de mai jos datând din perioada de început.

Fenomenul a fost observat din interiorul turnului şi de pe terasa acestuia. Prin binocluri, s-a văzut că la mijlocul petei circulare era o fâşie orizontală colorată în alb, portocaliu şi roşu, culori care se transformau una într-alta.

Când s-a aprins balizajul, în vederea aterizării unei aeronave C-130, operaţiune care a durat 12 minute, fenomenul a dispărut, reapărând spre sud-est, în direcţia localităţilor Tunari şi Ştefăneşti.

loading...

De această dată, păreau să fie două globuri de dimensiuni diferite, lipite unul de altul. Acest tandem se mişcă într-o zonă strict delimitată. Când a fost stins balizajul, lumina aeriană şi-a micşorat intensitatea. Domnul Vinersariu 1-a reaprins, pentru a testa reacţia fenomenului, mergând până la treapta a cincea. Lumina a crescut şi ea, în raport cu stimulul de pe sol.

Când intensitatea balizajului a fost redusă, lumina a scăzut. Jocul acesta a durat destul de mult timp. Fenomenul a dispărut pe neştiute, una dintre ultimele imagini fiind inregistrata la ora 1.10.

Ce au văzut martorii, ce a impresionat banda video ? Date fiind condiţiile meteorologice şi durata observaţiei, nu poate fi invocată prezenţa unei mase de energie electrostatică condensată (plasmă).

Forma, staţionarea îndelungată, lipsa oricărui zgomot, exclud o explicaţie de tip convenţional: balon, avion, elicopter etc. Iar reacţia la variaţiile de luminozitate ale balizajului sugerează un control inteligent.

poza otopeni 2 - CAZUL OTOPENI 1997: Un OZN apare pe cerul întunecat

din vol. OZN Observatori credibili, relatari incredibile, Ed.Polirom, 2001, pp.84-86

loading...

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns