CAZINOUL DIN CONSTANȚA, MĂRIRE ȘI DECĂDERE

Prima casă de jocuri de noroc și-a deschis porțile în anul 1626 la Veneția. Mulți ani, Veneția a fost considerată o Mecca a jocurilor de noroc. Atât de mult se câștiga, încât pe canalele venețiene existau bande de hoți și asasini care îi atacau pe câștigători.

Despre pokerul modern se spune că este o combinație de jocuri persane, englezești și italiene. Cazinoul din Constanța surprinde prin locul unde a fost construit, prin asimetria volumelor. El a fost inaugurat în anul 1910, lucrările fiind începute în anul 1880.

La început, stabilimentul s-a numit Cazin sau Kursaal, din limba germană. Era o construcție din paiantă, iar în exterior era scândură. Cazinoul avea o sală de bal, două săli de lectură, o terasă unde protipendada se întâlnea. În acest cazinou, Caragiale a ținut prelegeri.

În anul 1880, autoritățile au hotărât extinderea cazinoului. În anul 1891, o furtună puternică a distrus cazinoul. Se impunea o clădire mult mai solidă. În anul 1902, unicul fiu al lui Ion Creangă, căpitanul C.I.Creangă, despre care Călinescu spunea că nu avea nicio însușire a tatălui său, adresează autorităților rugămintea de a închiria cazinoul, în calitate de bucătar și cofetar.

El a reușit să închirieze cazinoul pentru o chirie de 2000 de lei pe an. Creangă era obligat să vândă produse de cea mai bună calitate, iar pentru iluminat trebuia să utilizeze petrol scump care nu făcea fum.

Loading...

Daniel Renard este arhitectul care a făcut schițele actualului cazinou. Mulți au contestat proiectul fiind contrariați de asimetria lui. Renard proiectase si celebrul hotel Athenee Palace din București.

În anul 1905, liberalii au plecat de la guvernare și au venit conservatorii care au schimbat arhitectul. Cazinoul era centrul universului. Se câștigau averi sau se pierdeau. Multe persoane s-au sinucis în apele mării.

Faleza din Constanța nu a fost un loc de promenadă întotdeauna. Cu 150 de ani în urmă, acolo au fost săpate gropi comune unde au fost îngropați soldații francezi care au murit din cauza holerei. În momentul în care a fost construit cazinoul, au fost descoperite mii de oseminte. Mulți au refuzat să intre în cazinou, considerând că este un loc bântuit de sufletele soldaților.

CAZINOUL DIN CONSTANȚA

Văzut de sus, cazinoul are forma unui dric, intrarea principală este decorată cu capete de berbec, un simbol folosit pe vremuri la dricuri, iar furtunile din zonă sunt asociate cu spiritele rele ale celor care s-au sinucis.

Pentru mai multe articole și discuții interesante, te invitam în grupul nostru de Facebook!loading...
S-ar putea să-ți mai placă și