Catina, polivitamina naturala

Catina rosie era nelipsita din farmacia verde a fiecarei case. Radacina si scoata se foloseau la tabacit iar ramurile pentru vopsit.

Dar erau bune si ca diuretic, sudorific, astringent aperitiv. Fiarta in otet scoarta ere intrebuintata ca insecticid. Frunzele si ramurile se foloseau contra reumatismului, in bolile splinei.

Extern, era remediu pentru durerile de dinti si rani. Cu tulpinile plantei se faceau bai copiilor slabiti, rahitici.

Catina aduce un aport important de vitamine.

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: boli de inima (curata arterele), afectiuni bucale diverse, avitaminoza, cancer, colesterol, colite, dermatoze, diaree, faringite, gastrite, hemoroizi, herpes icter, inflamatii, intoxicatii, Parkinson, rani zemuinde, reumatism, ulcere cutanate (extern), urticarie.

Mugurii se pot folosi de catre cei care sunt in varsta, fiind considerat unul dintre remediile care impiedica imbatranirea, mai ales daca se folosesc sub forma de tinctura (cate 10 picaturi, de 3 ori pe zi, in dilutie cu apa).

loading...

Frunzele se vor folosi sub forma de infuzie: 2 lingurite de frunze maruntite se vor pune in 250 ml apa. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Acest ceai curata perfect vasele de sange.

Fructele protejeaza de radiatii, fiind recomandate celor care fac chimioterapie. Tonifiant general, au puternica actiune antiscorbutica si vermifuga. Refac celula ficatului si-l vindeca.

Distrug infectiile, usureaza cicatrizarea. Fructele se consuma proaspete sau sub forma de suc.

Se vor lua minimum 4-5 lingurite de 3 ori pe zi. Praful de fructe se va pune sub limba pentru 10 minute, dupa care se inghite cu putina apa de 3 ori pe zi.

loading...

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Comentariile sunt închise.