Câți ochi au păianjenii? Curiozități despre aceste arahnide

Câți ochi au păianjenii? Curiozități despre aceste arahnide

Majoritatea păianjenilor au opt ochi, dar unele specii au șase, patru, două, sau chiar nici un ochi. Chiar și într-o singură specie, numărul de ochi poate varia, dar este întotdeauna un număr par.

Despre păianjeni

 • Aproximativ 99% dintre păianjeni au opt ochi. Unii au șase, patru sau două. Câteva specii au ochi vestigii sau deloc.
 • Aceste arahnide au două tipuri de ochi. O mare pereche de ochi primari formează imagini. Ochii secundari ajută la mișcarea pânezei de păianjen și la distanța măsurată.
 • Numărul și aranjamentul ochilor păianjeni îi ajută pe un specialist să identifice specia păianjenului.

De ce păianjenii au atât de mulți ochi?

Un păianjen are nevoie de atât de mulți ochi pentru că nu-i poate răsuci cefalotoraxul(„capul”) pentru a vedea. Mai degrabă, ochii sunt fixați în poziții cheie. Pentru a vâna și a scăpa de prădători, păianjenii trebuie să fie capabili să simtă mișcarea din jurul lor.

Tipuri de ochi

Ochii principali

Câți ochi au păianjenii

Cele două tipuri principale de ochi sunt ochii primari orientați spre față numiți ocelli și ochii secundari. La alte artropode, ocelii detectează numai direcția luminoasă, dar acești ochi formează imagini reale.

Principalii ochi conțin mușchii care mișcă retina pentru a focaliza și a urmări o imagine. Majoritatea păianjenilor au o acuitate vizuală scăzută, dar ocelii la păianjeni de sărituri depășesc cea a libelulelor (arahnide cu cea mai bună viziune) și se apropie de cea a oamenilor. Datorita plasarii lor, ocelii sunt de asemenea cunoscuti sub numele de ochi antero-media sau AME.

Ochii secundari

Ochii secundari provin din ochi compuși, dar nu au fațete. Ei sunt de obicei mai mici decât ochii primari. Acesti ochi nu au muschi si sunt complet imobili. Majoritatea ochilor secundari sunt rotunzi, dar unii sunt ovali sau semilunari. Ochii sunt identificați în funcție de plasare.

Ochii antero-laterali (ALE) sunt rândul superior al ochilor de pe partea laterală a capului. Ochii postero-laterali (PLE) sunt al doilea rând de ochi pe partea laterală a capului. Ochii postero-mediani (PME) se află în mijlocul capului. Ochii secundari se pot întoarce în față sau pot fi pe părțile laterale, în partea de sus sau în spate a capului păianjenului.

Ochii secundari servesc o varietate de funcții. În unele cazuri, ochii laterali extind gama ochilor primari, oferind imaginii arahidei unui unghi larg. Ochii secundari funcționează ca detectori de mișcare și oferă informații despre percepția adâncimii, ajutând păianjenul să găsească distanța și direcția în care se află prada sau amenințările. La speciile nocturne, ochii au un tapetum lucidum , care reflectă lumina și ajută păianjenul să vadă când este lumina slabă. Păianjenii cu tapetum lucidum arată strălucirea ochilor atunci când se lasă noaptea.

Identificarea păianjenilor după numărul ochilor

Arachnologii folosesc ochi păianjenilor pentru a-i identifica . Deoarece 99% dintre păianjeni au opt ochi și numărul de ochi poate varia chiar și în rândul membrilor unei singure specii, aranjamentul și forma ochilor este adesea mai utilă decât numărul. Chiar și atunci, detaliile picioarelor păianjenului sunt mai utile pentru identificare.

 • Opt ochi : păianjenii de salcâm (Salticidae), păianjenii de flori (Thomisidae), țesătoarele (Araneidae), țesătoarele de păianjeni (Theridiidae) și păianjenii lup (Lycosidae) sunt păianjeni obișnuiți cu opt ochi.
 • Șase ochi : mai multe familii de păianjen au specii cu șase ochi. Printre acestea se numără păianjenii (Sicariidae), păianjenii care scuipat (Scytodidae) și câțiva păianjeni (Pholcidae).
 • Patru ochi : păianjenii aparținând familiei Symphytognathidae și alți păianjeni din familia Nesticidae au patru ochi.
 • Doi ochi : Doar păianjenii aparținând familiei Caponiidae au doi ochi.
 • Vestigii sau fără ochi : Specii care trăiesc exclusiv în peșteri sau subterane îți pot pierde vederea. Acești păianjeni aparțin în mod obișnuit familiilor care au șase sau opt ochi în alte habitate.

Într-un oraș brazilian a plouat cu păianjeni

Câți ochi au păianjenii

În orașul brazilian Santo Antonio da Platina săptămâna trecută s-a produs un fenomen straniu. Din senin a început să plouă cu păianjeni vii. Fenomenul este unic în lume, până în prezent nu s-a mai înregistrat o asemenea anomalie în nicio zonă de pe glob.

Un biolog din Brazilia, care a analizat filmul, susţine că este vorba de păianjeni care fac parte din specia Anelosimus eximius și pe lângă faptul că sunt foarte sociabili nu fac niciun rău omului.

Erick Reis, în vârstă de 20 ani, spune că a filmat aceste imagini în timp ce se întorcea de la o petrecere organizată de un prieten.

Nimeni nu poate explica acest fenomen care pare desprins din filmele de groază. Este ciudat cum au ajuns păianjenii în nori și cum au supraviețuit o anumită perioadă de timp până să ajungă înapoi pe pământ.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (3)
 • Emil 2 zile

  Stimată ”cultură generală” păianjenii nu sunt insecte, sunt arahnide. Insectele au șase picioare pe când păiajenii au opt. Citez din Wikipedia ”Arahnidele se deosebesc de insecte, totuși, uneori păianjenii, căpușele, scorpionii sunt numiți de nespecialiști insecte.” DE la ”Cultură generală” am pretenții!

 • Emil 13 ore

  Mulțumesc. Ați ținut cont de sugestia mea.