Stiinta

Câte realități sau dimensiuni pot exista într-un Univers holografic?

În ultima perioadă, o nouă teorie cu privire la Universul în care trăim tinde să prindă contur. Este vorba despre universul simulat de un computer cuantic gigant și despre realitatea de natură artificială.

Din ce în ce mai mulți oameni de știință susțin această teorie impresionantă și caută dovezi cât mai concludente pentru a o demonstra din diferite perspective. Seth Lloyd, profesor în cadrul Universității din Massachusetts a fost primul care a sugerat că tot ceea ce putem vedea cu ochii face parte din lumea holografică în care cineva ne-a creat pentru a ne duce existența. Atunci când a emis această teorie, Lloyd a fost contestat de mediul academic, dar odată cu noile descoperiri oamenii de știință au înțeles că nimic nu este așa cum pare.

Întrebarea la care încearcă din răsputeri să răspundă fizicienii din zilele noastre este: „Cât de multe realități se pot întâlni într-o lume holografică precum a noastră?” Răspunsul la această întrebare este unul simplu, dar complex în același timp pentru că dacă într-adevăr ne aflăm într-o lume simulată de un computer uriaș, atunci realitățile întâlnite ar putea tinde spre infinit. De ce?

Nick Bostrom , profesor la Facultatea de Filosofie de la Universitatea Oxford a adus un argument matematic extrem de important. Pe lângă calculele matematice Bostrom susține că dacă oamenii viitorului ar ajunge la un nivel tehnologic impresionant, atunci cu siguranță că și-ar pune strămoșii să trăiască într-o lume simulată și le-ar oferi un număr infinit de realități alternative în care ar putea să se dezvolte cât mai optim.

Un alt fapt susținut de Bostrom este că dacă privim istoria realizăm că toate civilizațiile s-au stins cu mult timp înainte să ajungă la un nivel al dezvoltării mediu. În tot acest timp, a noastră continuă să existe și momentul actual sugerează că dezvoltarea tehnologică este principalul punct de interes. Mai mult de atât, realitatea în care existăm poate sau poate să nu fie parte din realitatea sau universul în care există creatorii noștri.

Se mai presupune că dacă trăim într-un spațiu simulat, ființele care ne-au creat ar putea fi și ele la rândul lor simulate de către alți creatori care de asemenea ar trăi într-o altă lume simulată. Acest cerc vicios ar putea să continue până în clipa în care s-ar ajunge la nivelul zero, adică la prima civilizație care a creat primul spațiu hologramă.

holograma - Câte realități sau dimensiuni pot exista într-un Univers holografic?

De aici se poate trage concluzia că realitatea conține mai multe niveluri sau dimensiuni. Fiecare ființă ocupă spațiul în care a fost simulată de către creatorul său. Ființele creatoare s-ar afla astfel într-o dimensiune superioară și ar putea să interfereze cu cele pe care le-au creat, adică noi, și să intervină în evoluția lor ori de câte ori este nevoie.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top