Mozaic

CATALONIA, O INSULĂ DEPARTE DE COMUNITATEA INTERNAȚIONALĂ

Parlamentul catalan a proclamat independența provinciei. Sute de mii de catalani au ieșit în stradă, unde cântând imnul Catatoniei și cu focuri de artificii au serbat evenimentul.

Bucuria a fost de scurtă durată. Replica de la Madrid a fost cât se poate de dură. La câteva ore, premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a anunțat destituirea președintelui catalan, Carles Puigdemont, dizolvarea parlamentului și organizarea de alegeri anticipate, în 21 decembrie 2017. A fost destituit șeful poliției catalane, și închise toate reprezentanțele catalane din lume.

Comunitatea internațională, inclusiv SUA, au condamnat decizia parlamentului catalan. Parchetul General din Spania a anunțat că începe o procedură judiciară împotriva rebelilor și că Puigdemont riscă pușcăria.

Pe surse a venit informația că Puigdemont și-a trimis soția, Marcela Topor, în România. Carles Puigdemont a intrat în politică la vârsta de 18 ani, când a devenit un susținător al mișcării Crida, care apăra limba catalană.

La vârsta de 20 de ani, era membru al Partidului Naționalist Catalan. Adversitatea sa față de guvernul de la Madrid este fără margini. În una dintre călătoriile sale la Madrid, utilizează o carte de identitate catalană, care era invalidă.

Este vorbitor de franceză, engleză și română, un tip carismatic, fost jurnalist, un bun orator, toate aceste calități asigurându-i o ascensiune rapidă și sigură. În anul 2011, este ales primar al orașului Girona.

A fost omul de încredere al lui Artur Mas, președintele Catatoniei. Cu ajutorul rețelelor de socializare, îndeosebi Twitter, Puigdemont își racolează susținătorii. El devine simbolul separatismului modern.

Așa cum a declarat, visul de a vedea Catalonia independentă vine de undeva din copilărie, atunci când o ajuta pe bunica lui să confecționeze steaguri catalane. Carleas Puigdemont devine președinte al guvernului catalan în 10 ianuarie 2015.

În anul 1998, Marcela Topor, originară din Vaslui, era studentă la Facultatea de Filologie din Iași. Făcând parte dintr-o trupă de teatru amator, ajunge la un festival de teatru din Giroma.

CATALONIA CATALONIA, O INSULĂ DEPARTE DE COMUNITATEA INTERNAȚIONALĂ

În anul 2010, cei doi se căsătoresc în biserica Roses din Giroma, dar și în rit ortodox, în România. Cei doi au două fete. Marcela Topor împărtășește ideile separatiste ale soțului său, ea publicând mai multe articole pe această temă.

loading...
Comments
To Top