Cât la sută ne folosim din creier cu adevărat? Mitul celor 10 procente

Unul dintre cele mai ciudate mituri este că omul își folosește doar 10 procente din capacitatea creierului. Dacă el ar putea să-și folosească creierul la capacitate maximă, atunci ar dobândi puteri paranormale și ar putea să facă lucruri ieșite din comun.

Acesta este doar un mit, care a fost promovat prin filmele de la Hollywood. Unul dintre aceste filme este Lucy și are ca personaj principal o femeie, care datorită medicamentelor poate să-și folosească 90% din creier și dobândește puteri paranormale. Acesta este doar un film, iar realitatea este cu totul alta.

Contrar mitului de zece procente, totuși, oamenii de știință au arătat că oamenii își folosesc întregul creier pe parcursul fiecărei zile. Există mai multe fire de dovezi care demonstrează mitul de zece procente.

Cum funcționează creierul?

De-a lungul ultimelor decenii, oamenii de știință au descoperit că atunci când facem o activitate, folosim o anumită parte din creier. Adică, creierul uman este repartizat pe zone, care sunt folosite atunci când vine vorba despre o activitate specifică. Aceste zone se activează în anumite momente, în rest ele funcționează la parametri reduși.

Contrar mitului zece la sută, oamenii de știință au dovedit că fiecare parte a creierului este parte integranta pentru funcționarea de zi cu zi datorită unor tehnici de imagistica.

Cercetările încă nu au găsit o zonă a creierului care este complet inactivă. Chiar și studiile care măsoară activitatea la nivelul neuronilor singulari nu au dezvăluit nici o zonă inactivă a creierului.

Loading...

De exemplu, în timp ce citiți acest text, anumite părți ale creierului, precum cele care sunt responsabile cu viziunea, înțelegerea prin citire și modul în care țineți telefonul mobil sau cum priviți vor fi mai active. În tot acest timp, celelalte părți ale creierul funcționează, dar la un nivel redus. Dacă în acest timp s-ar petrece ceva și trebuie să va schimbați activitatea, atunci o altă zonă din creier se va activa.

Argumente evolutive

Creierul adulților constituie doar două procente din masa corporală, dar consumă peste 20% din energia corpului. În comparație, creierul adulților din multe specii vertebrate – inclusiv pești, reptile, păsări și mamifere – consumă două până la opt la sută din energia corpului lor .

Creierul a fost modelat de milioane de ani de selecția naturală, ceea ce creează trăsături favorabile pentru a spori probabilitatea supraviețuirii. Este putin probabil ca organismul să-și decide atât de mult din energia sa pentru a menține un creier întreg, dacă folosește numai 10% din capacitatea acestuia.

Pe măsură ce mergem înspre vârste mai mici, energia pe care creierul “o fură” corpului este mai mare, 50% pt copii, 60% la bebeluși.

Cât la sută ne folosim din creier cu adevărat?

rp_creier1.jpg

Răspunsul este unul singur. 100%, iar povestea celor zece procente nu este altceva decât o legendă, după care s-au creat anumite filme. Așadar, considerați că sunteți cât puteți de inteligenți pentru că vă folosiți creierul la capacitate maximă.

Surse

BL Beyerstein. De unde vine mitul că folosim doar 10% din creierul nostru? În miturile minții: explorarea ipotezelor populare despre mintea și creierul ed. S. Della Salla, Chichester: John Wiley & Sons, pp. 3-24, 1999. https://www.wiley.com/en-us/Mind+Myths%3A+Exploring+Popular+Assumptions+About+the+ Mind + si + Brain-p-9780471983033

loading...

Comentariile sunt închise.