CASTELUL MĂNEȘTI, MISTER ȘI DRAMĂ

Mănești este o localitate din sud- vestul județului Prahova și adăpostește o fostă bijuterie arhitectonică, conacul Callimachi Văcărești și un domeniu de aproape 14 hectare. Conacul este astăzi o priveliște dezolantă.

Din secolul al XVII-lea, domeniul a aparținut boierilor Mănești. Maria Mănescu se căsătorește cu un mareșal al regelui Carol I, care fiind fascinat de castelul Peleș, hotărăște să construiască la Mănești o replică a castelului.

Lucrările au început în anul 1882 și au durat 10 ani. Vitraliile castelului au fost realizate de același artist care a lucrat la Castelul Peleș. Pereții erau tapetați cu piele, mătase, picturi murale. Aproape totul a fost distrus într-un incendiu din 1974. Conacul adăpostea una dintre cele mai valoroase biblioteci private.

Castelul a fost gazdă și pentru membrii familiei regale care participau la partide de vânătoare. Castelul a fost construit pe ruinele unui vechi conac din secolul al XVII-lea. În anul 1900, pivnița castelului a fost renovată. În momentul în care muncitorii au spart unul dintre ziduri, au descoperit zeci de schelete fără cranii. Acestea erau prinse cu lanțuri fixate în zidărie. Osemintele au fost scoase și îngropate în cimitirul din sat.

Pivnița fusese un adevărat loc de tortură. Cu toate acestea, nu a fost realizată o anchetă cu privire la macabra descoperire. Ana Maria Callimachi, moștenitoarea castelului, nota în cartea sa autobiografică. Întreaga casă avea o atmosferă inconfundabilă de mister și dramă. Toți considerau castelul un loc bântuit.

Loading...

CASTELUL MĂNEȘTI

Când treceau noaptea pe lângă poartă, sătenii își făceau cruce și își vedeau repede de drum. Servitorii refuzau să mai doarmă în castel. Mai mulți oaspeți văzuseră și auziseră lucruri ciudate. Vorbeau despre lumini rătăcitoare și siluete cețoase de femei. Unii și-au simțit picioarele pironite în podea. Castelul a fost locuit până în anul 1940, atunci când, Ana Maria Callimachi pleacă în străinătate.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și