Istorie

CASTELE ÎNTRE PURITATE ȘI KARMA

Civilizația indiană are un sistem social complex care este dat de caste. Statutul de a face parte dintr-o castă este dobândit prin naștere. În cursul unei vieţi terestre un individ nu poate trece de la o castă la alta.

În India există patru caste importante în care regulile și restricțiile sunt respectate cu strictețe. Ne referim la regimul alimentar, căsătorii, vestimentație, machiaj.

Există o categorie socială numită cei de neatins. Aceste persoane trăiesc izolat, în afara localităților, nu au voie sa intre în contact cu alte persoane, să crească animale, să consume apă din fântâni. Ei trebuie să poarte numai haine recuperate de pe cadavre.

Din această categorie fac parte cei care efectuează munci considerate murdare, gunoieri, vidanjori, măturători.

Civilizația indiană s-a format în jurul anului 1500 î.Hr., atunci când zona dintre Indus și Gange a fost populată de indo-europeni veniți din platourile iraniene. Castele s-au format din motive religioase. Se consideră că omul nu s-a născut prin hazard, ci dintr-o ordine cosmică bine stabilită.

În aceste condiții, fiecare individ are locul său și rangul social, dobândit prin naștere.

loading...

India modernă nu recunoaște constituțional castele, dar realitatea este alta. Casta cea mai elevată este cea a brahmanilor care sunt considerați că s-au născut din gura Creatorului. Aceștia sunt preoți sau profesori. Cei care sunt numiți de neatins nu fac parte din caste și sunt consideraţi că nu sunt născuți din Creator.

Încă de la naștere, se cunoaște ce viitor va avea copilul, ce școală sau ce meserie va avea, ce rang social va ocupa. În cadrul castelor două lucruri sunt importante, puritatea și karma.

Karma însumează ceea ce a făcut, face și va urma să facă un individ pentru a ajunge la stadiul de nirvana. Cei care fac parte dintr-o castă superioară nu pot accepta alimente sau apă de la reprezentanții unei caste inferioare, pentru că sunt considerați impuri.

intouchable 2 - CASTELE ÎNTRE PURITATE ȘI KARMA

Cei care fac parte din castele superioare mănâncă numai cu mâna dreaptă. Mâna stângă este considerată impură pentru că este folosită la toaletă. Pentru ei, moartea este cea mai periculoasă sursă de poluare și murdărie.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top