„Casele dragonilor”, de pe insula grecească Eubeea, a șasea ca mărime din Marea Mediterană, reprezintă unul dintre cele mai mari mistere arheologice. Informațiile despre case sunt extrem de puține, dar se pare că aleai aparținut unor dragoni din timpurile străvechi.

„Casele dragonilor”, construite fără ciment

„Casele dragonilor” (greacă Drakospita) sunt 20 de clădiri mari împrăștiate în jurul sudul insulei Eubeea, al șaselea ca mărime din Marea Mediterană, situată în largul coastei de est a Greciei continentale.

Aceste construcții antice sunt rectangulare și au fost construite cu ajutorul unor pietre. Acestea au fost plasate pur și simplu una peste alta. Nu s-a folosit niciun tip de liant sau ciment.

Spațiile dintre pietre sunt umplute cu alte pietre mai mici și acoperișul este acoperit cu plăci de piatră la fel de mari, lăsând un spațiu pentru intrarea luminii. Aceste case sunt extrem de vechi și culmea este că arheologii nu le-au putut data. Nu se știe de cine au fost construite și nici în ce perioadă a istoriei.

Legendele locale

Atunci când știința nu poate răspunde la anumite întrebări, cel mai bine este să scormonim legendele locale pentru a obține informații. Așa se poate face și cu privire la aceste case, care au fost numite de localnici „Casele dragonilor”, pentru că legendele susțin că au fost construite de niște ființe bizare, care dețineau puteri supranaturale.

Loading...

De asemenea, legendele locale nu fac diferența între dragoni și giganții. Aceștia sunt unii și aceeași, motiv pentru care aceste case sunt atribuite lui Drakospita, adică dragonilor sau uriașilor, care au trăit cu mii de ani în urmă pe insula grecească Eubeea.

Ce spun arheologii?

Deși au fost descrise pentru prima dată la sfârșitul secolului al XVIII-lea, nu există încă o datare exactă a clădirilor. Unii specialiști cred că se pot întoarce în secolul al VII-lea î.Hr., fiind precursorii templelor grecești ulterioare. Alții le consideră construcții defensive din perioada elenistică, din sec. III-IV î.Hr.

Între 2002 și 2004 cercetătorii de la Departamentul de astrofizică la Universitatea din Atena au studiat orientarea casei șituată pe Muntele Aoleu. Concluzia a fost una uimitoare, pentru că specialiștii au spus că poziția lui Sirius pe cer, în anul 1100 î. Hr. corespunde cu poziționarea acestei case bizare.

Casele dragonilor

În mod oficial au fost descoperite de John Hawkins, în 1797. De atunci și până în prezent, numeroși arheologi le-au cercetat și au încercat, în zadar, să le descopere misterele. Acest fapt nu s-a petrecut, iar „Casele dragonilor”, la fel ca multe alte construcții antice, reprezintă în prezent un mister, dar și dovada vie că istoria acestei planete este mult mai vastă decât ne-am putea imagina.

loading...