Cartea Tibetană a Morților, cheia spre o viață fericită

Cartea tibetana a morţilor (Bardo Thodol) este un text ce descrie ce se întâmplă cu conştiinţa omului după moarte, în intervalul cuprins între moarte şi renaşterea următoare, perioadă numită Bardo. Textul tibetan este destinat pentru a fi un ghid pentru această etapă. Bardo Thodol se poate traduce ca (Marea) Eliberare prin intermediul auzului, în timpul aşteptării.

Textul cuprinde şi capitole despre semnele apropierii morţii, dar şi ritualurile ce trebuiesc îndeplinite atunci când moartea este aproape sau a avut loc deja. La nivel internaţional Bardo Thodol este cea mai renumită lucrare tibetană a literaturii Nyingma.

Cartea tibetana a morţilor descrie transformarea elementelor constituente ale corpurilor: pământul se transforma in apa, apa se transforma in foc, focul se transforma in aer, aerul se dizolvă în conştiinţă.

Apoi intervine o experiență a unei luminozităţi pătrunzătoare, lumina alba pura, radiaţie curata ce provine din experienta directa a naturii noastre elementare. Aici nu mai exista întuneric, nici separaţie, direcţie sau forma, ci doar lumina strălucitoare, aceasta infinita radiaţie este mintea, libera de umbrele naşterii si ale morţii, libera de orice fel de limitări. Acum defunctul nu ştie daca este viu sau nu, totuşi el poate sa îşi vadă familia si poate să-i audă plângând.

Sering sung-den,
Ascultă-mă cu atenţie
Nu eşti singur si părăsind lumea, toţi mor, nu accepta nici o dorinţă sau dor pentru acest loc
Nu e cu putinţă sa ramai aici

Deoarece defunctul nu a fost capabil sa recunoască luminozitatea mintii insasi, experientele lui capata forme izvorâte din imagini aleatorii ale vieţii trecute. El îşi vede prietenii şi rudele chemându-l dar ei nu pot auzi răspunsurile lui, moartea l-a separat de ei şi tristeţea lor îi loveşte inima. El îşi vede prietenii şi rudele plângând, îşi vede patul, dar el nu mai este cel întins acolo, în locul lui se afla un cadavru.

Loading...

Sering sung-den,
Ascultă-mă cu atenţie
În curând vei avea experienţa prezenţei intense a propriilor stări emoţionale ca forme de lumina liniştite şi pline de furie, nu te teme, ele nu pot să-ţi facă rău, tu eşti mort, nu te agăţa de trecut, mergi înainte,
Sering sung-den
Mergi înainte, eşti mort, nu te agăţa de trecut
Acum îţi vei întâlni mintea sub forma proiecţiilor care par vii şi complet reale, acum vei vedea lumina albastră pătrunzătoare strălucind peste tot în jurul tău,
aceasta este esenţa conştiinţei însăşi, Buddha Vairochana, înţelepciunea sa este precum o oglindă, reflectând totul, el este forma conştiinţei în puritatea să completă, aceasta înţelepciune este inseparabila de însăşi inima ta…
dar vei vedea şi o lumină albă difuză
evit-o, dacă urmezi alura acestei lumini albe uşoare te vei trezi ademenit în plăcerile temporare ale naşterii ca zeu, trăind într-o nepăsare mândră faţă de trecerea timpului, şi totuşi subiect al unei morţi neaşteptate.

Aici se afla formele zeităţilor pe care Sering sung-den le va întâlni acum. Iată înţelepciunea cu inima şi mintea sa. Cele 42 de zeităţi paşnice vor emana din inima lui iar apoi cele 58 de zeităţi teribile se vor ivi din creierul său. Ele vor apărea una câte una şi apoi toate împreună. Zeităţile paşnice sunt complete, imuabile, invincibile.

Dacă nu eşti pregătit să intri în spaţiul lor vast şi binevoitor, dacă nu poţi renunţa la centrarea în ego şi la teama, aceste zeităţi vor deveni înspăimântătoare, teribile, ele vor bea sângele ego-ului care se agaţă şi vor distruge toate iluziile. Dacă el le recunoaşte ca fiind expresia propriei sale minţi, atunci ele reprezintă fata generoasă a trezirii. Formele teribile care provin din creierul defunctului îi par acestuia ca fiind perfect reale. Spaima şi furia pe care o simte reprezintă eforturile lui de a evada din starea de trezire completă. El hoinăreşte nesigur în peisajul propriei sale minţi. Dacă el realizează că aceasta este propria proiecţie, eliberarea este instantanee.

Cartea tibetana a morţilor

Singur în noapte, bătrânul Lama îşi cântă : „Jocul spontan al luminii înțelepciunii dansează în unde luminoase pe suprafața unui lac”

loading...

Comentariile sunt închise.