Cartea lui Thoth, textele sacre care permit comunicarea cu zeii creatori

Cartea lui Thoth, textele sacre care permit comunicarea cu zeii creatori

Cartea lui Thoth este o colecție de imnuri, descântece și texte mistice, despre care se spune că odată înțelese, permite cititorului să înțeleagă secretele vieții, limbajul animalelor și chiar percepția zeilor. Legenda mai spune că cel care înțelege cu exactitate textul acestei cărți misterioase va stăpâni aerul, apa, pământul și chiar focul.

Una dintre cele mai misterioase cărți scrise vreodată poartă numele de Cartea lui Thoth. A fost considerată sacră de vechii egipteni și se spune că a fost scrisă de un zeu străvechi, extrem de puternic, care a venit cu o misiune sfântă pe Terra.

Cine a fost Thoth?

Thoth, scris și Thot, a fost un zeu egiptean, inima lui Ra, care stăpânea aritmetica, vorbirea și scrisul. Se spune că el a inventat hieroglifele egiptene și a fost primul care a scris o carte. Este vorba despre Cartea lui Thoth, care conține toate secretele și cunoștințele zeului. De asemenea, Thoth era considerat zeul lunii, în antiteză cu Ra, care era zeul Soarelui sau însuși Soarele.

Cartea lui Thoth, scurtă istorie

Chiar dacă vechii egipteni erau familiarizați cu această carte și erau înfricoșați de puterea sa, omul modern a luat contact pentru prima dată cu aceste texte misterioase la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Papirusul numit Turis a fost publicat la Paris și pentru prima dată atunci omul modern a aflat despre anumite texte din Cartea lui Thoth, care erau expuse și în acest papirus.

În esență, este vorba despre o vrajă, preluată din celebra carte a zeului, pe care vechii egipteni au folosit-o pentru a ucide un faraon. Această conspirație a eșuat din motive necunoscute. Se presupune că cei care au folosit-o nu i-au înțeles sensul, iar blestemul s-a întors împotriva lor.

În vechiul Egipt, pentru prima dată numele cărții lui Thoth apare într-o poveste străveche, în care un tânăr pe nume Neferkaptah, decide că trebuie să pună mâna pe această carte cu orice preț. Cartea se afla undeva pe fundul Nilului și nu era la îndemâna oricui s-o găsească. 

Loading...

Tânărul este sfătuit de un preot să meargă până la Koptos și acolo pe fundul Nilului va descoperi o cutie.

‘Cartea este la Koptos, în mijlocul râului, 
în mijlocul râului este o cutie de fier, 
în cutia de fier este o cutie de bronz, 
în cutia de bronz este o cutie de din lemn, în cutia 
de lemn este o cutie din fildeș, iar în cea de fildeș,
în cutia de fildeș este o cutie de argint, în cutia de argint este o cutie de aur și în cutia de aur este Cartea lui Thoth. În cutia de fier se află tot felul de vietăți, care au rolul de a păzi această carte, dar mai presus de ele este un șarpe pe care nimeni nu îl poate omorî și care are misiunea să păzească Cartea lui Thoth” – extras din papirusul care spune povestea lui Neferkaptah.

Neferkaptah încântat de misterul acestei cărți a plecat într-o călătorie spre Koptos. Tatăl său i-a pus la dispoziție un vapor pentru ca tânărul să-și îndeplinească misiunea. Înainte de a porni în călătorie a fost avertizat de preoți că nu este bine ce face și că va întâmpina numeroase obstacole în această călătorie sacră.

thoth

Atunci când Neferkaptah a ajuns la Koptos, oamenii l-au întâmpinat cu bucurie. S-a organizat o petrecere în cinstea sa, care a durat patru zile și patru nopți. În a cincea zi, Neferkaptah, cu ajutorul unui sistem special de drenaj, a adunat tot nisipul de pe fundul râului. În el se afla acea cutie. În cele din urmă a descoperit cutia, dar acum avea o altă problemă. Odată deschisă își făcea apariția șarpele care nu putea fi omorât. Tânărul neînfricat și însetat de cunoașterea absolută nu a mai stat pe gânduri și a deschis prima cutie metalică. Șarpele a apărut, iar Neferkaptah i-a tăiat capul. În secunda următoare capul s-a lipit de corp și șarpele a înviat. Neferkaptah i-a tait capul șarpelui de mai multe ori dar acesta refuza să moară. Atunci tânărul a realizat că trebuie să găsească o altă metodă ca să scape de șarpele magic. Următoarea dată când i-a tăiat capul, i-a lipit pe cap și pe trunchi nisip. Atunci când cele două părți încercau să se unească nu puteau din cauza nisipului și în acest fel șarpele a murit.

În cele din urmă, Neferkaptah a deschis toate cutiile și a descoperit Cartea lui Thoth. Când a citit prima vrajă, lumea s-a schimbat pentru el. A înțeles limbajul păsărilor, al peștilor și al tuturor animalelor. A citit și cea de-a doua vrajă și atunci cerul i s-a deschis și a văzut formele subtile ale zeilor, care guvernau întreg Universul.

Misterele Cărții lui Thoth

Pornind de la povestea lui Neferkaptah, relatată într-un papirus egiptean, s-a format credința că în Cartea lui Thoth există două mari vrăji, care schimbă întreaga realitate pentru cel care le înțelege și rostește.

Primul text major sau prima vrajă permite celui care o rostește să înțeleagă limbajul sacru al animalelor. Acest limbaj a fost ascuns de zei oamenilor pentru a realiza o diferența între oameni și mediul înconjurător.

Cea de-a doua vrajă, și mai puternică decât prima, permite celui care o rostește să perceapă zeii, să-i vadă și chiar să comunice cu ei. Aceste două texte sacre, de fapt, deschid mintea oricărui muritor și probabil că în transformă într-un semizeu.

Tatăl bisericii  Clement din Alexandria , în a șasea carte a lucrării sale  Stromata” , menționează patruzeci și două de cărți folosite de preoții egipteni vechi, despre care spune că conțineîntreaga filosofie a egiptenilor”. Toate aceste cărți au la bază una singură, cartea misterioasă și magică semnată de zeul Thoth.

Unde este cartea lui Thoth?

Papirusul care relatează povestea lui NeferKaPtah ne spune că după ce tânărul prinț a acumulat toate cunoștințele lumii, a apărut însuși Thoth, care l-a ucis pur și simplu pe prinț. Mumia sa a fost îngropată cu cartea în mâini şi a rămas aşa până a fost găsită de către Appolonius din Tyane. Atunci a fost momentul în care Cartea lui Thoth a ajuns în posesia unui alt om și de atunci circulă doar legende cu privire la existența sa.

Prin anul 300 Î.H., Thoth apare din nou: fiind identificat cu Hermes Trismegistul, întemeietorul alchimiei. Se mai spune, că în acele vremuri fiecare magician din Alexandria afirma că posedă Cartea lui Thoth. Însă majoritatea celor care susţineau că deţin documentul au murit. De-a lungul istoriei, cartea a tot reapărut, iar prin secolul al XV-lea, a circulat o legendă conform căreia o societate secretă ar fi răspândit rezumatul cărții sub formă de cărți de tarot. De asemenea, în secolele XIX şi XX au circulat tot felul de povești despre cum anumiți magicieni și alchimiști ar deține cartea, însă, ea nu a fost prezentată public, din cauza fricii de moarte pe care toți o știau.

În prezent, nu se poate spune cu exactitate dacă această carte există fizic și dacă cineva este în posesia sa. Cu toate acestea, pe internet circulă numeroase texte, care pretind a fi extrase din această carte. Cu toate acestea, Cartea lui Thoth rămâne una misterioasă, motiv pentru care a născut setea de cunoaștere a multor oameni, chiar și în zilele noastre.

 

loading...

Related posts