Cartea Egipteană a Morților: Lumi paralele, portaluri și viață de apoi

Cartea Egipteană a Morților este un set de papirusuri în care sunt scrise rugăciuni, vrăji, dar și diverse texte mistice însoțite de ilustrații bizare. Papirusurile erau plasate în camera mortuară a decedatului și îi serveau ca ghid pentru a-i ușura misiunea în lumea de apoi.

Numele de Cartea Morților a fost inventat de egiptologul german Karl Richard Lepsius, care a publicat o selecție a textelor în 1842. Inițial a fost comparată cu Biblia, pentru ca mai apoi să existe numeroase voci care au susținut că interpretarea textelor nu a fost făcută corect și nici nu au fost pe deplin înțelese. Interesant este că textele nu stabilesc principii religioase și nici norme pe care egiptenii trebuiau să le respecte cu sfințenie, ci descriu anumite fapte, unele mai stranii decât altele, pe care este posibil ca anticii să le fi trăit de-a lungul existenței lor.

Existau mai multe versiuni ale Cărții Morților. Fiecare egiptean cu stare deținea câte un exemplar, care de cele mai multe ori era personalizat pentru viața sa. Prima versiunea a fot descoperită pe pereții piramidei Unas de la Saqqara și are o vechime de peste 4500 de ani.

Egiptenii credeau cu tărie în existența vieții de apoi, care se petrecea într-o dimensiune paralelă și se ajungea prin intermediul unor portaluri. Pentru că această cutumă era atât de puternică s-a creat un adevărat cult. Decedatul avea nevoie de mai multe elemente pentru a-și efectua călătoria, cauză pentru care corpul îi era mumificat pentru vecie și în camera mortuară erau așezate papirusurile cu rugăciunile și cuvintele magice. Astfel, chiar dacă persoana respectivă își lasă corpul pe Terra, sufletul continua călătoria și avea nevoie ca la fiecare obstacol să rostească câte o rugăciune pentru depășirea ei.

Există numeroși egiptologi care cred că această carte antică a fost scrisă în urma unor experiențe reale. Este posibil ca un personaj neidentificat să fi ajuns la o cunoaștere aproape absolută și datorită puterilor sale impresionante a reuşit să se întoarcă din lumea celor drepți. Această opinie se bazează pe faptul că în Cartea Morților sunt prezentați toți pașii pentru reconstruirea ființei atunci când părăsește această lume și probabil că ajunge într-o dimensiune paralelă.

Loading...

Pe de altă parte, cartea îi prezintă pe toți zeii idolatrizați de vechii egipteni. De exemplu, Anubis este cel care cântăreşte inima fiecărei decedat. Dacă ea este mai ușoară decât pana adevărului atunci spiritul poate trece într-o altă lume. Acolo îl întâlnește pe Osiris, care are pilea verde, zeul lumii de dincolo și al morții, însoțit de Isis și Nephthys.

cartea mortilor

Aceste relatări nu au cum să fie pure invenții sau să fi fost doar în imaginația egiptenilor pentru că sunt descrise cu lux de amănunte, de parcă cineva ar fi fost în lumea de apoi și s-ar fi întors pentru a scrie Cartea Morților.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și