The news is by your side.

Carta Marina, creaturi inexplicabile desenate pe hartile din Evul Mediu

0

Prima hartă color din istoria omenirii a fost făcută sub îndrumarea lui Olaus Magnus, în 1593, și poartă numele de Carta Marina. Pentru vremurile noastre pare desprinsă din cărțile de povești pentru copii pentru simplu fapt că sunt folosite atât de multe culori, dar și pentru că în diverse locuri apar însemnați fel de fel de monștri marini.

Acest aspect este unul incredibil și a atras atenția specialiștilor. O astfel de hartă era o normalitate pentru anii specifici Evului Mediu și chiar dacă pare de-a dreptul ireal, acești monștri reprezentau anumite pericole pe care orice marinar vestit trebuia să le cunoască.

Grifoni, sirene, șerpi gigantici, unicorni sau dragoni sunt doar câteva dintre pericolele pe care orice aventurier putea să le întâlnească în călătoria sa. Dar oare aceste animale au existat cu adevărat sau pur și simplu era imaginația cartografilor? La această întrebare au încercat oamenii de știință să răspundă pentru a înțelege mentalitatea din vremea respectivă.

În ziua de astăzi, animalele bizare care sunt desenate pe Carta Marina par desprinse din filmele de ficțiune, dar în acele vremuri probabil că percepțiile erau total diferite. Unul dintre cei mai de temuți animale marine era denumit “ziphius”, care conform legendelor din acele vremuri, era capabil să distrugă un vapor doar cu o lovitură de coadă. Acest animal nu mai există în zilele noastre, sau cel puțin nu a mai fost zărit și pentru că forța sa era una incredibilă este puțin probabil ca el să nu își mai fi făcut simțită prezența în cazul în care ar mai fi trăit în apele adânci ale oceanelor.

Un alt aspect interesant, este faptul că Olaus Magnus a lăsa numeroase cronici cu privire la aceste animale ciudate. Oare să fi fost totul doar în imaginația sa sau lucrurile sunt mai complexe de atât? Cei mai mulți dintre oamenii de știință cred că aceste animale nu au existat cu adevărat și că atunci când un cartograf dorea să indice un pericol major, desena un monstru marin așa cum nimeni nu mai văzuse.

carta-marina Carta Marina, creaturi inexplicabile desenate pe hartile din Evul Mediu

Dar cum se pot explica cronicile scandinavului atunci? Probabil din dorința de a-i atenționa pe ceilalți despre potențialul pericol, dar până la urmă, după cum viața ne-a arătat, chiar dacă imaginația poate atinge cote extreme, orice poveste sau legendă are un sâmbure de adevăr.

ziphius Carta Marina, creaturi inexplicabile desenate pe hartile din Evul Mediu

La această informație se mai poate adăuga și faptul că viața marină și în prezent este un mister pentru omul modern.

monstru-marin Carta Marina, creaturi inexplicabile desenate pe hartile din Evul Mediu

Nu trebuie să uităm că în fiecare zi, biologii descopere noi vietăţi care trăiesc în oceane și le consideră de proveniență „extraterestră”. Și atunci Olaus Magnus chiar a avut imaginația atât de bogată când a desenat Carta Marina?

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și