Carnea de pui ne ameninta sanatatea

Carnea de pui ne ameninta sanatatea

Campylobacterioza este o infecţie intestinală din grupul antroponozelor provocată de Campylobacterul fetus, ce se transmite de la animale şi se caracterizează clinic prin sindrom de intoxicaţie cu afectarea tractului digestiv şi posibilităţii de generalizare a procesului. Această infecţie este noua ameninţare adresată omului, în special consumatorilor de carne de pui. Bacteria se găseşte în carnea de pui crudă şi odată pătrunsă în organismul uman face ravagii, în sensul că produce complicaţii care în cele din urmă pot provoca moartea.

Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentară (AESA)a făcut public un raport în care este specificat la că nivelul Uniunii Europene, există 212.064 de cazuri de îmbolnăvire cu campylobacteria, iar numărul infecţiilor acestora este în creştere. Până în prezent nu s-a putut determina cauza pentru care aceasta bacterie poate să ajungă în organismul omului, pentru ca după cum ştim, carnea gătită la temperaturi suficient de ridicate, peste 70 grade Celsius, nu mai conţine bacterii dăunătoare omului.

Campylobacter se găseşte în carnea crudă de pui, la suprafaţa carcaselor. Nu se distruge uşor în mediul înconjurător, ci doar prin gătire. Este important să ştim că aceasta nu intră în interiorul cărnii, ci stă pe ea. Bacteria se dezvoltă la 4 grade Celsius, iar la 25 de grade, respectiv la temperatura unei camere, se înmulţeşte deja exponenţial”, a declarat cercetător şi specialist în nutriţie, director al Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi pentru ziarul Libertatea.

Molipsirea oamenilor are loc, de regulă, în rezultatul consumului produselor de carne şi lapte neprelucrate insuficient termic, de asemenea şi după consumul legumelor şi fructelor nespălate. Mai poate avea loc transmiterea infecţiei pe cale hidrică ori prin contact direct cu animalele ce suferă de diaree Campylobacterioasă.

Transmiterea acestei infecţii de la om se întâmplă rar, în unele cazuri se molipsesc mamele de la copiii bolnavi. La gravide este posibilă infectarea fătului pe cale transplacentară. La această infecţie sunt receptive toate grupele de vârstă, însă preponderent se molipsesc copiii până la 5 ani, îndeosebi nou-născuţii. Mai des sunt afectaţi de Campylobacterioză persoanele cu imunitatea scăzută, cu stări de imunodeficienţă celulară, cu patologii asociate grave (alcoolism, narcomanie, diabet zaharat, tumori maligne etc), de asemenea după gastrectomie şi terapie cu imunodepresante.

Înspăimântător este faptul că bacteria fie reuşeşte să supravieţuiască temperaturilor de gătire a cărnii de pui, fie oamenii nu mai dau atâta importanţă igienei, fapt pentru care ajung să se îmbolnăvească. Așadar, carnea de pui trebuie gătită la temperaturi foarte mari și igiena în bucătărie trebuie să fie impecabilă, pentru că altfel bacteria este un adevărat pericol pentru sănătatea noastră.

Loading...
loading...

Related posts