The news is by your side.

Care sunt cele mai mari stele din Univers? (video)

0

Universul este un spațiu imens, greu de imaginat și plin de mistere, pe care probabil omul nu le va înțelege prea curând. Stelele și planetele sunt într-un număr atât de mare încât pentru a le contoriza este nevoie de un număr cu foarte multe zerouri. Mărimea acestor planete diferă, sunt unele mai mici, precum planeta noastră, care se învârt în jurul unor stele, precum Soarele, care sunt inimaginabil de mari.

Dacă Terra ni se pare o planetă vastă, atunci cu siguranță nu ne putem imagina mărimea Soarelui, care este de 1 milion de ori mai mare decât planeta noastră. Mai mult de atât, cea mai mare stea descoperită până în prezent este de 165.000 de ori mai mare decât Soarele.

Astronomii folosesc volumul Soarelui pentru a determina volumul celor mai mari stele din Univers. Iată care sunt coloșii care domină spațiul cosmic:

1. NML Cygni

Această stea este cea mai mare descoperită până în prezent. Are un volum de 165.000 de ori mai mare decât cel al stelei noastre, adică este nevoie de 165 de miliarde de planete precum Terra pentru a forma volumului stelei gigant. Astronomii susțin că se află în galaxia noastră, la peste 5300 de ani lumină de noi. Probabil că nu vom ajunge niciodată în apropierea ei, dar putem să ne imaginăm o stea atât de mare care se întinde între orbita Terrei și cea a lui Jupiter.

2. WOH G64

Cea de-a doua cea mai mare stea descoperită de om este doar de 1540 de ori mai mare decât Soarele. Ea se află la o distanță de peste 160.000 de ani lumină de Pământ și face parte din galaxia vecină, Norul lui Magelan. Singura problemă cu care s-au confruntat oamenii de știință atunci când s-a realizat măsurătoarea ei este norul de praf care o acoperă. În acest fel, steaua WOH G64 poate să fie mult mai mare decât s-a anticipat.

3. VX Sagittarii

Cea de-a treia cea mai mare stea cunoscută până în prezent poartă numele de VX Sagittarii. Este o stea gigant care pulsează energia precum o inimă. Ea este de 1520 de ori mai mare decât Soarele și după nume ne dăm seama că se află în constelația Săgetătorului din Calea Lactee. Este o stea interesantă pentru că pare vie prin modul prin care pulsează energia spre planetele care o înconjoară.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și