Care este cea mai mare țară din lume?

Care este cea mai mare țară din lume?

Care este cea mai mare țară din lume? Cu o suprafață de peste 6,6 milioane de kilometri pătrați, Rusia este cea mai mare țară din lume din punct de vedere teritorial, depăsind Canada cu 2,8 milioane de kilometri pătrați. Acesta include nouă zone de timp diferite și împărtășește frontierele terestre cu 14 țări vecine.

Începuturile Rusiei


Originile Rusiei au început odată cu înființarea vikingă a Kievanului Rusesesc în secolul al IX-lea. S-a extins sub conducerea conducătorului viking Rurik,  dar a fost repede cucerit de invadatorii mongoli în 1237.

Începând cu Marele Ducat al Moscovei, care era mai puțin vulnerabil la atacurile mongole din cauza locației sale îndepărtate, toate triburile sau popoarele rusești s-au unit, în special în timpul domniei lui Ivan cel Groaznic din 1533 până în 1584. Ca prim țar oficial, Ivan a pus bazele primului statul rusesc și a dublat dimensiunea teritorială a țării cucerind regiunile Kazan, Astrakhan și Siberia.

Rusia a devenit cel de-al treilea cel mai mare imperiu din lume în anii 1700, iar după revoluția socialistă sovietică rusă a devenit Uniunea Sovietică. Odată cu destrămarea Uniunii Sovietice, Rusia, cunoscută și sub numele de Federația Rusă, a fost înființată oficial la 25 decembrie 1991.

Cea mai mare țară din lume?


Deși acoperă aproximativ 17% din pământul locuit din lume, Rusia este casă pentru circa 2% din locuitorii Pământului. Cu o populație uluitoare de peste 1,3 miliarde de oameni, sau puțin peste 19% din comunitatea globală, China este cea mai populată țară de pe Pământ.

Care este cea mai mare țară din lume?

În timpul dinastiei Qing, de la mijlocul secolului al XVII-lea până la începutul secolului XX, populația a crescut de la 150 de milioane la 450 de milioane de locuitori, întrucât inovațiile agriculturii și cele tehnologiei au permis țării să hrănească o populație mult mai mare. Următorea creștere masivă  a populației a început după Al Doilea Război Mondial sub conducerea lui Mao Zedong.

China a traversat o perioadă de modernizare în timpul guvernării lui Mao, inclusiv îmbunătățiri ale sistemului său de asistență medicală, care a crescut speranța de viață extrem de mult. În același timp, Mao a îndemnat oamenii să aibă familii mai mari, deoarece credea că creșterea populației va duce la împuternicirea țării în ansamblu.

În timpul domniei lui Mao, din 1949 până în 1976, populația Chinei a crescut de la aproximativ 540 milioane la 940 milioane de locuitori. Pentru a stopa suprapopularea Chinei, politica unică pentru copii a fost instituită în 1979 și a încetinit creșterea exponențială a țării, dar populația a urcat în continuare cu peste 1 miliard. Al treilea clasat după numărul de locuitori este Statele Unite ale Americii (313 milioane).

China nu va mai deține titlul de „cel mai populat” stat din lume, pentru că ONU prevede că în următorii 15 ani, populația Indiei o va depăși pe cea a Chinei. În acest moment, populația Chinei începe să scadă, din cauza îmbătrânirii populației fără o natalitate suficientă pentru a susține creșterea.

Populația Rusiei va scădea la 111 milioane în 2050


Președintele rus Vladimir Putin îndemnat recent parlamentul națiunii sale să elaboreze un plan de creșterii a natalității. Într-un discurs adresat parlamentului, Putin a numit problema populației Rusiei în scădere dramatică, „Problema cea mai acută a Rusiei contemporane”.

Președintele a cerut parlamentului să ofere stimulente pentru cupluri de a avea un al doilea copil pentru a crește rata natalității, pentru a opri declinul populației.

Populația Rusiei a atins maximul la începutul anilor ’90 (la momentul sfârșitului Uniunii Sovietice) cu aproximativ 148 de milioane de locuitori. Astăzi, populația Rusiei este de aproximativ 143 milioane. Se estimează că populația Rusiei va scădea de la 143 de milioane la doar 111 milioane până în 2050, o pierdere de mai mult de 30 de milioane de oameni și o scădere mai mare de 20%.

Cauzele principale ale scăderii populației din Rusia sunt o rată mare de deces, rata scăzută a natalității, o rată mare de avorturi și un nivel scăzut de imigrație.

China, o civilizație colectivistă


Marele Zid Chinezesc este considerat cea mai lungă construcție din lume. Are o lungime de 6400 km, iar lățimea variază între 5 și 17 metri. Peste 10 milioane de chinezi și-au pierdut viața în timpul lucrărilor la uriașa construcție. Zona limitrofă zidului este considerată cel mai mare cimitir din lume.

În 7 iulie 2007, construcția a fost declarată ca fiind una din cele șapte minuni ale lumii.

Construcția zidului a început în timpul dinastiei Qin și s-a dorit a fi o puternică fortăreață care proteja China de atacurile populației nomade. Costurile umane ale ridicării zidului au fost enorme.

Cei care au fost obligați să participe la construcția zidului erau țăranii și deținuții, care lucrau cu lanțuri la picioare. Potrivit documentelor vremii, recrutații mureau în marș, iar supraviețuitorii lucrau în condiții greu de imaginat. Materialele de construcție folosite erau piatră de calcar ars, amidon și orez.

Chinezii sunt un popor aparte ca filosofie și credință. Despre ei se spune că au o mentalitate colectivistă, spre deosebire de orientarea occidentală care este una individuală. Unii cercetători leagă această teorie de agricultură, de cultivarea orezului, care presupune un efort colectiv.

Care este cea mai mare țară din lume?

Mulți analiști s-au întrebat ce se va întâmpla dacă chinezii vor conduce lumea. O anecdotă spune că optimiștii învață limba chineză, iar pesimiștii încearcă să folosească Kalashnikov.

Începând cu anul 2020, cetățenii chinezi vor fi incluși într-un sistem național de rating. Fiecare individ va obține, în funcție de niște criterii stabilite de stat, un scor de cetățean, care îi va permite să aibă acces la anumite servicii, sau, dimpotrivă, îi va interzice anumite drepturi, dacă scorul este prea mic sau nesatisfăcător.

Trei principii

Partidul Comunist Chinez are peste 80 de milioane de membrii, adică o cincime din populația mondială. China funcționează după trei principii. Partidul controlează forțele armate. Partidul controlează cadrele. Partidul controlează știrile. În ciuda controlului sever al partidului, economia chineză a crescut cu 10% în fiecare an.

Pe lângă faptul că este o superputere economică, China este o putere militară. Ea dispune de un arsenal nuclear impresionant și de o armată formată din 2,5 milioane de soldați.

În august 2018, Partidul Comunist Chinez emitea o decizie care prevedea întărirea disciplinei interne și excluderea membrilor găsiți vinovați de răspândirea unor zvonuri politice sau mânați de convingeri religioase.

Președintele Xi Jinping a fost considerat de către publicația Times, cel mai puternic lider mondial al anului 2018. El este un susținător al pedepsei cu moartea. Oficialii care iau mită sunt condamnați la închisoare pe viață sau la pedeapsa capitală.

Fiind secret de stat, numărul persoanelor executate într-un an este ținut secret. După 17 ani, s-a aflat că în anul 2002, în China au fost executate 12000 de persoane.

Loading...
CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    viorel 4 luni

    supr rusiei este de 17,1 mil km2, in ordine vine canada 9,9845 mil km2, apoi china cu 9,956 mil km2, urmand brazilia, australia ambele cu peste 8.000.000 km2
    informatia de la inceputul articolului este eronata ,,Cu o suprafață de peste 6,6 milioane de kilometri pătrați, Rusia este cea mai mare țară din lume din punct de vedere teritorial, depăsind Canada cu 2,8 milioane de kilometri pătrați.,, . iar ca popilatie china cu aproximativ 1,35 md loc, india cu 1,25 md loc, sua cu 350 mil loc, indonezia cu 22o mil loc, brazilia, rusia, nigeria, mexic cu pop intre 100 si 200 mil loc.