Spiritualitate

Cardinal din Evul Mediu: Legătura dintre Dumnezeu și extraterestrii

Nicolaus Cusanus, numele latinizat al lui Nikolaus von Kues (Cusa), a fost un învățat german, savant multilateral, filosof și teolog, jurist, astronom și matematician, considerat drept cea mai importantă personalitate în cultura europeană a secolului al XV-lea.

În acele vremuri a te opune învățăturilor Bisericii era considerat un sacrilegiu, care de cele mai multe ori era pedepsit cu moartea. Pe lângă faptul că Nicolaus Cusanus a ajuns chiar și consilierul Papei din acele timpuri, cardinalul german nu s-a sfiit niciodată să vorbească deschis despre credințele sale.

Inițial l-a contrazis pe Aristotel cu teoria geocentrismului, pentru ca mai apoi să elaboreze mai multe documente în care explica ceea ce însemnă extratereștri și că ei își duc viața pe anumite planete din galaxia noastră.

Oficial, existența civilizațiilor extraterestre a devenit un fapt acceptat de către lumea științifică în secolul XX-lea. Cu toate acestea Nicolaus Cusanus , putem spune că a fost un gânditor desprins din viitor, care a avut neșansa să trăiască în trecut. Punctul său de vedere a fost unul tranșat și în acest fel și-a pus până și viața în pericol în momentul în care explica în cartea sa, De docta ignorantia, că numeroase civilizații extraterestre populează diverse planete din Univers.

Mai degrabă decât să cred că suntem singuri în Univers aș crede că așa cum există viață pe Terra, așa sunt locuite numeroase planete din zonele solare. Fiecare zonă din Univers este locuită de ființe de divers rang și în acest fel, acest Pământ al nostru este locuit de ființe de tip inferior. Așa, presupun că în zona Soarelui sunt ființe de lumină, spirituale, iar în celelalte zone, precum și pe Terra, se găsesc mai mult ființe din materiale brute.”

Prin acest text, marele gânditor german sugerează pe cât se poate de clar existența unor ființe de lumină, sau așa-numiții îngeri, care trăiesc dincolo de lumea materială. Omul fiind născut pe o planetă rece, formată din materie brută, nu are cum să fie altfel, motiv pentru care este inferior. Cu toate acestea, Nicolaus Cusanus susținea că în inferioritatea lui materială, omul a fost dotat de către Dumnezeu cu un spirit, adică cu lumină din lumea de dincolo. Aceasta trebuia să-i confere un statut de supremație și evoluția sa să fie una mai lină spre absolut.

Teologul a mai dezbătut și mult controversatul subiect Dumnezeu. În perioada în care a trăit savantul german, ca și în ziua de astăzi, cei mai mulți oameni încercau să înțeleagă noțiunea de Dumnezeu. Nicolaus Cusanus scria că Pământul nu este centrul Universului, ci Dumnezeu se află acolo. Cu toate acestea, Universul nu este precum o sferă și nu are o circumferință, pentru că dacă ar fi avut-o ar fi trebuit să existe ceva și dincolo de el. În aceste condiții Universul pare a fi infinit, dar el nu este nici infinit, dar nici finit.

evul mediu1 - Cardinal din Evul Mediu: Legătura dintre Dumnezeu și extraterestrii

Dumnezeu este creatorul său și el este o ființă de lumină care nu face parte din lumea materială, dar cu toate acestea există în fiecare bucățică de materie.

Acestea sunt doar câteva dintre ideile expuse de savantul german, care probabil că în ziua de astăzi par o normalitate pentru cei mai mulți dintre noi, dar în acele vremuri erau considerate neortodoxe și lipsite de orice principiu etic. Nicolaus Cusanus a fost unul dintre cei mai importanţi gânditori ai omenirii și probabil că dacă ar fi trăit în vremurile actuale ar fi oferit omenirii și alte principii ale adevărului absolut.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top