Descopera

Capitalismul nu rezolva problemele globale, ci face o afacere din ele

Atunci când pășim pentru prima dată în sfera economică și din pură curiozitate vrem să știm cu ce se mănâncă capitalismul, nu trebuie decât să privim în jurul nostru. Definiția pură susține că  este un sistem economic care se distinge prin proprietatea privată asupra factorilor de producție, precum și prin urmărirea profitului, în general pe o piață competitivă. Cu toate acestea, doar dacă aruncăm o privire asupra imaginii de ansamblu putem să realizăm că de fapt capitalismul nu este nimic altceva decât un mecanism care nu este menit pentru a rezolva problemele din lume, ci pentru a face o afacere din ele și implicit profit.

Profitul despre care știm foarte bine cu toții cum este împărțit, adică foarte puțini oameni de pe această planetă dețin controlul financiar, nu este decât o modalitate de subjugare a maselor. Cu cât banii sunt mai puțini în sfera celor săraci, cu atât ei sunt nevoiți să se supună regulilor făcute de cei trag de frâiele puterii. Astfel, capitalismul tinde spre o formă totalitaristă chiar dacă nu este pe deplin recunoscută.

David Attenborough, om de știință britanic, susținea că este imposibil să crezi într-o creștere permanentă, creștere pe care o promite capitalismul, atunci când vine vorba despre o planetă limitată din punct de vedere fizic și cu resurse care într-o zi se vor termina. Acest punct de vedere introduce capitalismul într-o lumină obscură și scoate la iveală cauza pentru care s-a dorit impunerea acestui sistem economic, lăcomia.

Chiar dacă dezvoltarea capitalismului s-a petrecut la un nivel optim în numeroase țări, nu trebuie omis faptul că într-o zi acestea, indiferent de măsurile adoptate, se vor trezi în punctul culminant după care o sa intervină declinul. Acest declin se poate traduce prin faptul că economiile se prăbuşesc, cererea și oferta intră într-un dezechilibru permanent cauză pentru care este nevoie de noi piețe de desfacere (modelul introducerii de noi țări în spațiul UE), șomajul atinge cote impresionante (în Spania a ajuns la 25%), și sărăcia va pune stăpânire pe aproape toată populația. De ce toate acestea? Pentru că cei care controlează resursele naturale cât și pe cele financiare au devenit din ce în ce mai avari ți își doresc totul pentru ei.

Capitala Granit of the World - Capitalismul nu rezolva problemele globale, ci face o afacere din eleAșadar, capitalismul, din sistemul economic romantic, s-a transformat într-o subjugare permanentă, unde clasele sociale se comportă precum sclavii de odinioară de pe plantații. Realitatea este și mai dramatică în contextul în care nu avem cu ce să înlocuim acest capitalism bolnăvicios care a transformat lumea într-o imensa societate de consum, bazată doar pe satisfacerea nevoilor imediate. Capitalismul a ajuns în punctul său culminant și trebuie înlocuit, dar cu ce?

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top