Take a fresh look at your lifestyle.

Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia 2018

Campionatul Mondial de Fotbal a ajuns la cea de-a 21 ediție și pentru prima dată se va ține în Europa de est, adică în Rusia. Vor participa 32 de echipe, inclusiv țara gazdă, care primește invitație specială pentru că găzduiește un astfel de turneu.

La Campionatul Mondial de Fotbal din 2018 cor participa 32 de echipe, după cum urmează:

14 echipe din Europa – Belgia, Croația, Danemarca, Anglia, Franța, Germania, Islanda, Polonia, Portugalia, Serbia, Spania, Suedia, Elveția, la care se adaugă țara gazdă, Rusia

5 din Africa – Egipt, Maroc, Nigeria, Senegal, Tunisia

5 din Asia –  Iran, Japonia, Arabia Saudită, Coreea de Sud, plus Australia

Loading...

8 din America – Argentina, Brazilia, Columbia, Peru, Uruguay, Costa Rica, Mexic, Panama

Grupe-Campionatul-Mondial-de-Fotbal-Rusia-2018

Aceste 32 de echipe au fost împărțite în 8 grupe a câte 4 echipe fiecare. Din fiecare grupă se vor califica mai departe 2 echipe.

11 orașe, 11 stadioane

Meciurile Campionatului Mondial de Fotbal se vor desfășura în 11 orașe și implicit pe 11 stadioane. Acestea sunt: Moscova, Sankt Petersburg, Ekaterinburg, Kazan, Samara, Volgograd, Nijni Novgorod, Saransk, Rostov-pe- Don, Kaliningrad, Soci.

Mascota și emblema

Lupul „Zabivaka”

Mascota acestui campionat de fotbal este Lupul „Zabivaka”, inventat de designerul Ekaterina Bocharova. Emblema oficială poartă motive tradiționale rusești, dar subliniază și ideea evoluției, progresului și nu în ultimul rând explorarea spațiului. „Zabivaka” înseamnă cel care marchează și din acest motiv organizatorii sugerează că la acest campionat mondial se vor marca foarte multe goluri.

Festivaluri Fanilor – festivaluri speciale pentru fanii FIFA. Acestea vor fi locuri special amenajate pentru vizionarea publică a meciurilor din Cupa Mondială de la FIFA 2018 din Rusia pentru cei care nu au putut ajunge pe stadion.

Recorduri din campionatele mondiale

– În 1930, meciurile CM găzduite în Uruguay s-au jucat într-un singur oraş – Montevideo.

– Brazilianul Pele este singurul jucător din lume care a câştigat Cupa Mondială de trei ori: în 1958, 1962 şi 1970.

– Cele mai multe goluri marcate într-un meci aparțin jucătorului rus Oleg Salenko. El a reușit să marcheze 5 goluri în poarta Camerunului. Meciul s-a terminat 6-1 pentru Rusia.

– Cel mai mare scor înregistrat vreodată la Cupa Mondială a fost în 1954 în meciul dintre Austria şi Elveţia. Atunci Austria s-a impus cu 7-5.

– Ronaldo a reușit să marcheze 15 goluri în 3 campionate mondiale ( 1998, 2002 şi 2006)

– Lucien Laurent este fotbalistul care a înscris primul gol la Campionatul Mondial, în minutul 19, în meciul împotriva Mexicului, desfăşurat în 1930.

 – În 2001, CM a înregistrat un alt record impresionant. Echipa Australiei a învins atunci Samoa de Est cu 31 la 0, cea mai mare marjă de scor înregistrată vreodată în Cupa Mondială.

România Campionatul Mondial de Fotbal

Din păcate, România, nu va participa la Campionatul Mondial din Rusia. Cu toate acestea, în puținele participări la turneele finale, România a reușit să facă o impresie bună.

Cea mai mare victorie în calificări

Pe 14 octombrie 1973, la Bucureşti, se întâlneau România şi Finlanda, ultimul meci al tricolorilor în campania pentru calificarea la Mondialul din 1974. Pentru a mai spera la calificare, echipa antrenată de Valentin Stănescu avea nevoie de o victorie categorică şi să spere că Albania şi RDG vor termina la egalitate. Tricolorii au învins cu 9-0, golurile fiind marcate de Ion Dumitru, Dumitru Marcu (dublă), Mircea Sandu (dublă), Florea Dumitrache (dublă), Nicolae Pantea şi Dudu Georgescu.

Participări ale României

Naționala de fotbal a României a participat de 7 ori la Campionatele Mondiale, competiție unde a disputat 21 de meciuri: 8 victorii, 5 remize, 8 înfrângeri, golaveraj 30-32, palmares ce o plasează pe poziția a 23-a în lume.

loading...