CAMERA DE CHIHLIMBAR, MISTERE ȘI MORȚI SUSPECTE

Camera de Chihlimbar a fost realizată într-un efort comun al meșterilor ruși și germani. Ideea a aparținut sculptorului Andreas Schiter. 15 ani a durat realizarea ei. În anul 1716, Wilhem I îi oferă în dar această operă de artă aliatului său, Petru cel Mare. A fost cel mai extravagant cadou făcut de-a lungul istoriei.

Camera de Chihlimbar a fost instalată în Palatul de Iarnă a țarului, din Sank Petersburg. În anul 1755, Camera de Chihlimbar este mutată la Țarskoe Selo, la porunca țarinei Elisabeta, care o folosește ca salon privat pentru meditație.

În iunie 1941, Hitler ordonă operațiunea Barbarossa. Milioane de soldați germani invadează URSS și ajung până în apropiere de Leningrad.
Comisarul Reich-ului, Erich Koch, vestit pentru colecția sa de obiecte de artă, avea un scop precis, recuperarea Camerei de Chihlimbar.
Sovieticii, într-un efort uriaș, au încercat să dezasambleze Camera de Chihlimbar. Pentru că chihlimbarul era foarte uscat, se sfărâma, rușii au încercat să camufleze palatul pentru a salva Camera de Chihlimbar.

Încercarea nu a avut succes. Camera de Chihlimbar a fost desfăcută în bucăți de naziști și transportată la Palatul Konigsberg, pe malul Mării Baltice, chiar în patria chihlimbarului.

În anul 1943, camera a fost dezasamblată și transportată într-un loc necunoscut. La câteva zile, palatul a fost bombardat și a devenit o ruină. Alfred Rhode, directorul muzeului Konigsberg și soția acestuia au preferat să nu părăsească palatul. Se spune că Rhode era fascinat de frumuseţea Camerei de Chihlimbar.

NKVD-ul a fost interesat de recuperarea Camerei de Chihlimbar. Singurul care le putea da informații despre locul unde fusese depozitată Camera de Chihlimbar era Rhode. În consecință, l-au invitat pe Rhode la o discuție. Cu o zi înainte de interogatoriu, Rhode și soția sa au fost descoperiți morți în locuința lor.

Loading...

Cu investigarea misteriosului caz fusese însărcinat generalul rus Gusev. El contactase un jurnalist german care avea informații despre locația unde fusese depozitată Camera de Chihlimbar. Întâlnirea nu a mai avut loc, pentru că generalul a murit în mod misterios într-un accident de mașină.

După război, George Stein a cheltuit o avere, căutând timp de 20 de ani faimoasa Cameră de Chihlimbar. În anul 1987, a fost descoperit mort într-o pădure din Bavaria. El era convins că într-o mină de sare din Gottingen se află ascunză Camera de Chihlimbar. Stein a fost descoperit complet dezbrăcat și cu abdomenul sfârtecat cu un bisturiu.

După anul 1981, sovieticii au încercat să reconstituie Camera de Chihlimbar. Lucrările au fost conduse de Alexandr Juraev, pictor, despre care se spunea că deține secretul colorării pietrelor de chihlimbar.

Camera de Chihlimbar

După începerea lucrărilor, a fost găsit mort în liftul blocului în care locuia.
Într-un final, rușii au reușit să recreeze Camera de Chihlimbar. Au fost utilizate 6 tone de chihlimbar, iar lucrările au durat 25 de ani la o cameră care are o suprafață de 100 metri pătrați.

loading...

Comentariile sunt închise.