Călugării budiști, viața și rolul urmașilor lui Buddha

Călugării budiști, viața și rolul urmașilor lui Buddha

Călugării budiști, îmbrăcați cu o robă portocalie, au devenit un simbol iconic pentru Occident. Știri recente despre călugării din Birmania, arată că nu întotdeauna călugării budiști sunt liniștiți și pașnici. Dar există o diferență majoră și între călugări.

Un călugăr budist este un bhiksu (sanscrit) sau bhikkhu (Pali), cuvântul Pali este mai frecvent utilizat. Se pronunță (aproximativ) bi-KOO. Primul călugăr budist a fost Buddha. Nu se știe când a trăit cu adevărat, dar cu toate acestea, există o variantă, care spune că între anii 563 î.Hr. și 483 î.Hr.

Din fundamentele budismului, sangha monahală a fost containerul primar care a menținut integritatea dharmelor și a transmis-o noilor generații. De secole, monasticii erau învățători, învățați și clerici.

Stabilirea tradiției liniilor


Ordinea inițială a bhikkhus și bhikkhunis a fost stabilită de Buddha. Conform tradiției budiste, la început nu a existat o ceremonie oficială de hirotonire. Dar, pe măsură ce numărul discipolilor a crescut, Buddha a adoptat proceduri mai stricte, în special atunci când oamenii au fost hirotoniți de către discipolii în vârstă în absența lui Buddha.

Una dintre cele mai importante stipulări atribuite lui Buddha a fost că bhikkhusul pe deplin hirotonit trebuie să fie prezent la hirotonirea bhikkhus, bhikkhus și bhikkhunis pe deplin hirotoniți prezenți la hirotonirea bhikkhunis. Când s-ar fi realizat, aceasta ar crea o linie neîntreruptă de ordonări care se vor întoarce la Buddha.

Această stipulare a creat o tradiție a unei linii care este respectată – sau nu – până în prezent. Nu toate ordinele clericilor din budism susțin că au rămas în tradiție, dar alții o fac cu sfințenie.

Călugării budiști

O mare parte din budismul Theravada se crede că a menținut o linie neîntreruptă pentru bhikkhus, dar nu și pentru bhikkhunis, ceea ce înseamnă că în Asia sud-estică femeilor i se refuză ordinul pe deplin.

Există o problemă similară în budismul tibetan, deoarece se pare că liniile bhikkhuni nu au fost niciodată transmise Tibetului.

Vinaya, regulile monahale


Regulile pentru ordinele monahale atribuite lui Buddha sunt păstrate în Vinaya sau Vinaya-pitaka, unul dintre cele trei „coșuri” ale Tipitaka . Așa cum se întâmplă adesea, există mai multe versiuni ale Vinaya.

Budiștii Theravada urmează Pali Vinaya. Unele școli Mahayana urmează alte versiuni care au fost păstrate în alte secte timpurii ale budismului. Iar unele școli, dintr-un motiv sau altul, nu mai urmează nici o versiune completă a Vinaya.

De exemplu, Vinaya (toate versiunile) prevede celibatul. Dar în secolul al XIX-lea, Împăratul Japoniei a revocat celibatul în imperiul său și a ordonat călugărilor să se căsătorească.

Călugării budiști


După moartea lui Buddha, sangha monahală a adoptat două ceremonii separate de hirotonire. Prima este un fel de hirotonire novice care este adesea menționată ca „ieșirea de acasă” sau „ieșirea”. De obicei, un copil trebuie să aibă cel puțin 8 ani pentru a deveni un novice.

Când novicele ajunge la vârsta de 20 de ani, el poate cere hirotonire completă. De obicei, cerințele privind linia genetică explicate mai sus se aplică numai la ordonările complete, nu și la nivelul de novice. Cele mai multe ordine monahale ale budismului au păstrat o formă de sistem de coordonare pe două niveluri.

Nici hirotonia nu este neapărat un angajament pe viață. Dacă călugării budiști doresc să se întoarcă la viața normală, el poate face acest lucru. De exemplu, al 6– lea Dalai Lama a ales să renunțe la hirotonire și să trăiască ca un laic, dar el a continuat să fie Dalai Lama.

Viața și muncile monahale


Primele ordine monahale au cerșit mâncarea și și-au petrecut cea mai mare parte a timpului în meditație și studiu. Budismul Theravada continuă această tradiție.

Când budismul a ajuns în China , monasticii s-au trezit într-o cultură care nu a aprobat cerșetoria. Din acest motiv, mănăstirile din Mahayana au trebuit să se gospodărească. Și în ziua de astăzi, muncile casnice și cele de cultivare a hranei sunt o certitudine și nu doar pentru novici, ci pentru orice călugăr budist.

În vremurile moderne, nu este ciudat ca bhikkhus și bhikkhunis hirotoniți să trăiască în afara unei mănăstiri și să dețină o slujbă. În Japonia, și în unele ordine tibetane, ar putea chiar să trăiască cu un soț / soție și copii.

Călugării budiști

Secretele călugărilor budiști!


În Tibet și India există peste 160000 de cazuri de persoane care după numeroși ani de pregătire spirituală, își transformă corpul fizic într-un flux de lumină pură, de energie. Fenomenul poartă numele de corp curcubeu.

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate la călugării budişti, care înainte de această spectaculoasă transformare își pot grava mâna și piciorul pe un zid.

Taoiștii numesc acest fenomen corpul de diamant, iar pe cei care ajung la această performanță, nemuritorii. Acest spectaculos fenomen este întâlnit și în vechile scrieri egiptene.

Acest fenomen este întâlnit și astăzi la călugării tibetani, care după o lungă perioadă de purificare ajung să-și transforme corpul fizic în lumină și energie. Francisco Tiso, călugăr catolic, a descris în scrierile sale o călătorie pe care a efectuat-o în Tibet, în anul 1998.

El a fost martor la transformarea corpului fizic al călugărului Gelugpa în lumină. El a povestit că înainte cu câteva zile de a se produce acest fenomen, deasupra locuinței lui Gelugpa, a apărut un curcubeu care s-a menținut până când corpul fizic s-a transformat în lumină.

Corpul fizic a început să se transforme după ce pielea căpătase un aspect strălucitor. Corpul a fost acoperit cu o pânză galbenă și după 7 zile a dispărut, s-a transformat într-un flux de lumină.

Cazul a fost prezentat pe larg de o revistă științifică care numea acest fenomen disoluție fizică. În perioada celor 7 zile, corpul fizic al călugărului s-a redus gradual, până când a dispărut. Sub pânza galbenă cu care a fost acoperit au fost descoperite numai părul și unghiile.

David Steindl Rast, călugăr benedictic, a efectuat mai multe studii asupra acestui fenomen. În anul 2002, el scria, dacă am putea stabili acest fenomen din punct de vedere antropologic, am putea înțelege și explica reînvierea și ridicare la cer a Mântuitorului. Viziunea asupra potențialului uman s-ar modifica.

Maestrul budhist Choga Rinpoche scria în anul 2013 despre moartea unui bun prieten, un lama tibetan, care i-a fost mentor. La începutul celor șapte zile, corpul avea o lungime de 178 centimetri. Pe măsură ce zilele treceau, corpul a ajuns la o dimensiune de 20 centimetri. În a șaptea zi, corpul a dispărut.

Călugării tibetani își reduc metabolismul cu 64%


Această afirmație aparține unor cercetători de la Harvard care au efectuat mai multe studii în comunitățile de călugări tibetani. O altă constatare a fost aceea că în condiții de temperaturi sub zero grade, ei reușeau să usuce în 30 de minute o pătură spălată în apă rece și care era așezată pe corpul lor.

În toată această perioadă, ei și-au mărit temperatura extremităților, mâini, picioare, cu 17 grade, generând o căldură puternică.

Loading...
CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)