Calea Lactee, curiozități despre galaxia noastră

Calea Lactee, curiozități despre galaxia noastră

Ultimele studii au relevat că, galaxia în care trăim, Calea Lactee, se extinde cu 500 de metri pe secundă. Pentru a înțelege ce înseamnă această extindere, imaginați-vă distanța dintre Londra și Liverpool parcursă în 12 minute.

Pe măsură ce se extinde, la periferia galaxiei se formează noi stele. Un fenomen similar s-a constatat și la alte galaxii în formă de spirală, asemănătoare cu Calea Lactee. S-a estimat că în patru miliarde de ani, galaxia noastră va intra în coliziune cu Andromeda, galaxia din vecinătatea sa.

Calea Lactee, un magnific drum al stelelor

Democrit susținea în secolul al V-lea î.Hr., că această bandă luminoasă care este Calea Lactee este formată din astre mici, grupate, care par că formează un astru mare. Această afirmație avea să fie confirmată de Galilei, care cu ajutorul miraculoasei sale lunete a descoperit acest lucru.

Abia în anul 1930, astronomii aveau să descopere adevărata configurație a galaxiei noastre și să constate că Soarele nu se află în centrul ei. Calea Lactee are forma unei spirale în mijlocul căreia se află o gaură neagră supermasivă. Masa acesteia este proporțională cu cea a unui bulb galactic.

Galaxiile pot interacționa, fenomen numit forța mareelor. Interacțiunea este frânată de fricțiunea dinamică care menține forma de spirală.

Universul, 70% energie neagră


În anul 1998, doi fizicieni făceau o descoperire revoluționară, energia neagră și odată cu ea s-a constatat mărirea vitezei de expansiune a Universului.

Loading...

În această imensitate, Pământul este o minusculă planetă situată pe brațul Orion, la o distanță de 26000 de ani lumină de centrul galactic. Calea Lactee are un diametru de 100000 de ani lumină.

Găurile negre, cele mai captivante obiecte astrofizice


Termenul de gaură neagră a fost introdus de fizicianul american John Wheeler, în anul 1967, pentru a descrie o concentrație de masă și energie compactă, din care fotonii nu mai puteau ieși din cauza unei puternice forțe gravitaționale. Găurile negre sunt formate de stele care se află la sfârșitul vieții lor.

Opiniile în lumea științifică sunt împărțite în ceea ce privește acest subiect. Sunt cercetători care consideră găurile negre ca fiind un fel de tunel în spațiu-timp. Pentru a le parcurge este nevoie de o energie superioară celei produse de Soare și de o viteză mai mare decât cea a lumini.

Calea Lactee, o galaxie în plină mișcare

În anul 2017, revista Nature Astronomy a publicat un studiu cu privire la cauzele care produc mișcarea galaxiei noastre.

Calea Lactee

Calea Lactee se deplasează cu 2,3 milioane km/h., către o zonă unde există galaxii compacte și care sunt situate la o distanță de 600 milioane de ani lumină și exercită o puternică forță de atracție.

Față de această forță de atracție, mai există o zonă de vid extragalactic care exercită o forță de repulsie asupra galaxiei noastre.

loading...

Related posts