The news is by your side.

Calculatorul astronomic al mayasilor

0

Despre civilizația Maya s-a scris enorm și a devenit subiect principal în mass-media datorită fatidicei date de 21 decembrie 2012. S-a spus că această dată reprezintă sfârșitul calendarului mayaș și că atunci se va petrece o mare schimbare, la nivel planetar, interpretată în sens de Apocalipsă. Bineînțeles că o asemenea Apocalipsă nu s-ar putea petrece decât în condiții extrem de rare, dar partea bună din această poveste a fost că astfel opinia publică a ajuns să cunoască capacitatea de inteligență de care dispunea civilizația mayașă.

Preoții și astronomii mayași au reușit să dezvolte un calculator care le permitea să efectueze calcule astronomice de o complexitate ieșită din comun. Observațiilor lor au fost înregistrate în mai multe documente, care până acum au fost ținute secrete din diverse motive. Scrierile au fost înregistrate sub forma unor hieroglife aranjate în mai multe tabele.

Între anii 300-900, civilizația Maya a înflorit în Guatemala, El Salvador și peninsula Yucatan din Mexic. Această explozie culturală a adus după sine și un sistem ciudat de scriere care nu a mai fost văzut la nicio civilizație anterioară. Oare de unde s-au inspirat mayașii atunci când au inventat acele hieroglife?

În ciuda eforturilor uriașe făcute de diverse agenții de cercetare, concluzia a fost una dramatică pentru că hieroglifele mayașe sunt imposibil de decodat. Ele sunt atât de fără sens încât hieroglifele egiptene par atât de simple.

maya Calculatorul astronomic al mayasilor

Trecând peste acest aspect, s-a putut stabili că un an solar din calendarul mayaș are 365.2420 de zile, în timp ce un an georgian(calendarul actual)are 365.2425 de zile. Această diferență ne demonstrează încă o dată cât de preciși erau mayașii. Calendarul lor este mai precis decât al nostru și asta în condițiile în care avem senzația că suntem mai avansați decât ei, cel puțin din punct de vedere tehnologic.

Mayaşii erau experţii numerelor, pentru că prin folosirea lor au ajuns la perfecțiunea de a dezvolta un calendar și de a prevesti orice eveniment care se va petrece în Univers.

Documentul în care sunt menționate toate acestea, dar și multe alte informații despre tehnologia și cunoștințele mayașe poate fi accesat aici. Vă imaginați unde ar fi ajuns mayașii dacă dețineau de tehnologia pe care o avem noi acum?

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și