Călătorie imaginară într-o gaură neagră! Ce s-ar putea găsi acolo

În astrofizică, o gaură neagră este un corp extrem de dens, cu un câmp gravitațional atât de intens, încât împiedică ieșirea oricărei formă de materie, cu excepția radiațiilor Hawking. Găurile negre nu sunt observabile direct, însă există tehnici de observare indirectă.

O gaură neagră are o masă concentrată într-un punct numit singularitate gravitațională. Această masă permite definirea unei sfere numită orizont, care este un fel de extensie spațială a găurii negre.

Există mai multe tipuri de găuri negre. Cele care se formează ca urmare a prăbușirii stelelor sub acțiunea gravitației și se numesc găuri negre stelare. În centrul galaxiei noastre există găuri negre care au o masă mai mare decât cea stelară de câteva miliarde de ori. Acestea se numesc găuri negre galactice. Un al treilea tip de găuri negre sunt cele care s-au format odată cu Big Bang-ul și se numesc primordiale.

O gaură neagră este imposibil să fie observată în mod direct. Prezența sa este detectată cu ajutorul acțiunii sale gravitaționale asupra traiectoriei stelelor din apropiere și asupra materiei situate în proximitate care este atrasă și înghițită, după care emite raze X. O gaură neagră aspiră obiecte masive dar și de dimensiuni mici.

Istoricul găurilor negre


Conceptul de gaură neagră a fost lansat în secolul al XVIII-lea, odată cu cercetările gravitaționale ale lui Isaac Newton. Atunci s-a pus problema dacă există obiecte cu o masă suficient de mare care să aibă o viteză mai mare decât cea a luminii și să se poată elibera dintr-o gaură neagră.

Loading...

Începând cu secolul al XX-lea, Einstein relansează subiectul găurilor negre, introducând acest concept în una dintre ecuațiile sale.

Primele date despre existența unei găuri negre au fost realizate în anul 1971, ca urmare a informațiilor date de satelitul Uhuru. Atunci a fost lansat termenul de gaură neagră. Până atunci, a fost utilizat termenul de astru ocult.

Spre deosebire de planete care sunt caracterizate prin compoziție, convecție, atmosferă, o gaură neagră presupune, masă, încărcătură electrică și momentul cinetic. O gaură neagră are un câmp gravitațional proporțional cu masa și un câmp electric proporțional cu încărcătura sa.

Spațiul infinit dispare proporțional cu materia înmagazinată


Găurile negre

Într-o gaură neagră, spațiul este infinit. Cu cât o gaură neagră absoarbe mai multă materie, cu atât ea va dispărea mai curând. Informația înmagazinată nu dispare. Ea prinde forma unor radiații care rămân în spațiu, susținea marele fizician Stephan Hawking.

Întrebarea la care nu a găsit răspuns marele fizician este dacă această informație rămâne în dimensiunea noastră sau pleacă către un univers paralel?

Pentru mai multe articole și discuții interesante, te invitam în grupul nostru de Facebook!loading...