Descopera

Călătoria în timp! Există diferite modalități de a ajunge în trecut sau în viitor

Călătoria în timp este un subiect intens dezbătut în mediile științifice pentru a se descoperi o modalitate prin care să se materializeze acest concept.

De-a lungul timpului, au existat numeroși oameni de știință, care au încercat să descopere o modalitate prin care omul poate să călătorească în timp. Această călătorie, fie ea în trecut sau în viitor, ar putea să schimbe întreaga viață a omului, dar și perspectiva sa asupra Universului.

Călătoria în timp în vremuri demult apuse

Unul dintre cele mai vechi texte din lume se numește Mahabharata. Un paragraf din această carte, scrisă în secolul al VIII-lea î. Hr., descrie cu lux de amănunte o călătorie de-a dreptul bizară, despre care se poate spune că este un fantastic salt în timp. Un rege, pe nume Raivata, este nevoit să călătorească spre ceruri pentru a se întâlni cu creatorul, adică cu Brahma.

Regele efectuează această călătorie și după o întrevedere de doar câteva ore, revine pe Terra. Singura problemă este că pe Pământ au trecut câteva sute de ani. Aceasta întâmplare este o dovadă vie că acest rege efectuează un salt în timp de câteva sute de ani. Oare cum a fost posibil?

O altă întâmplare asemănătoare este prezentată în Coran. Un grup de oameni se refugiază într-o peșteră. Îi păștea un pericol mare, dar Dumnezeu îi adoarme și aceștia se trezesc peste 309 de ani. Întâmplarea se petrece undeva prin secolul al II-lea după moartea lui Iisus.

În timpurile noastre, aceste relatări sunt considerate simple povești. Omul modern este setat și ancorat prea mult în realizate pentru a înțelege un concept atât de complex.

Și totuși, călătoria în timp este posibilă?

Ben Tippett, om de știință din cadrul Universității Okanagan British Columbia, sugerează într-un nou studiu că ideea călătoriei în timp este posibilă, cel puțin din punt de vedere matematic.

Tippett susține că există dovezi că în apropierea găurilor negre, timpul se mișcă mult mai lent, iar curbura tinde să fie mai elastică. Modelul mașinii, care poate să străbată timpul atât în trecut, cât și în viitor, imaginată de specialistul canadian poate fi comparată cu o cutie care se deplasează circular. Această mașinărie se poate mula pe curbura spațiul-timp și astfel călătoria în timp devine posibilă.

Cu toate acestea, o astfel de mașinărie este imposibil de construit în prezent pentru că este nevoie de materiale speciale, pe care omul încî nu le deține. Aceste materiale ar trebui să reziste la viteze impresionante, de cel puțin 8 ori viteza luminii, pentru ca deplasarea în timp să devină posibilă.

„HG Wells a popularizat termenul de maşină a timpului şi i-a făcut pe oameni să creadă că un explorator ar avea nevoie de o maşină sau de o cutie specială pentru a putea realiza călătoria în timp. Dacă din punct de vedere matematic este fezabilă, dar construirea unei maşini a timpului încă nu este posibilă deoarece avem nevoie de materiale, pe care le numim materie exotică, care să modeleze dimensiunea spaţiu-timp şi care nu au fost descoperite încă”, a mai spus Tippett.

loading...
2 Comments

2 Comments

 1. Kiss Peter

  26 noiembrie 2017 at 19:01

  Sunt de acord ca nu avem inca tehnologia cu care sa calatorim cu viteza superluminica si nici materialele care sa faca suportabila calatoria omului la asemenea viteze. In ceea ce priveste calatoria in VIITOR, explicatia matematica ne arata ca daca pleci de pe Terra cu viteza luminii si calatoresti numai o ora, mai stai pe o planeta o ora (identica Terrei) si revii tot intr-o ora, asta inseamna ca pe Pamant trec 20.000 de ore. Asta deoarece viteza medie de deplasare a Terrei in jurul Soarelui este de 30 km/secunda si viteza luminii de 300.000 km/s. Deci 300.000/30=10.000, raport care inmultit cu 2 dau cele 20.000 de ore. Asta inseamna ca cei de pe nava imbatranesc biologic 2 ore calatoria+1 ora statul pe planeta respectiva, adica 3 ore, iar cei de pe Terra peste 833 de zile, adica 2 ani si 103 zile. Faceti calculele daca calatoria ar dura 2 luni sau 2 ani, nu mai recunosti locurile din acre ai plecat si cu greu iti identifici stra(strastra)nepotii. In ceea ce priveste calatoria in TRECUT, chiar si matematic si apoi FILOZOFIC este greu de inteles pentru cei mai multi, mai ales ca se intra si in fizica cuantica. Se poate scrie mult despre asta si fiecare raspuns naste multe alte intrebari.

 2. Orion

  27 noiembrie 2017 at 11:07

  UN punct de vedere.
  Calatoria in timp , matematic o fi posibila, dar practic, imposibila.Este un artificiu tehnic care creeaza iluzia calatoriei. Pentru a calatori in trecut sau viitor subiectul trebuie sa se afle in afara sistemului de referinta, doar asa viteza cu care se succed evenimentele poate fi diferita. De fapt calatoria in timp-in viitor- este un artificiu prin care subiectul face un salt in timp prim deplasarea cu viteza luminii-sau apropiat de aceasta viteza-pastrandu-si acelasi bioritm dar comprimand timpul. Aceasta ar fi o varianta. Putem spune ca un individ criogenat in anul 2017 la varta de 20 de ani si readus la viata normala in anul 2400 a facut o calatorie in timp? Avand in vedere ca, biologic el are tot 20 de ani , de fapt el are 393 de ani. Calatoria in timp ar fi atunci cand parasesc prezentul meu, deplasandu-ma in trecut sau viitor, iar cand ma intorc sa o fac in timpul meu , al sistemului de referinta de unde am plecat. Din trecut nu ramane decat informatia iar viitorul nu exista , el este o posibilitate . Daca viitorul, trecutul si prezentul ar coexista, ar insemna ca timpul nu exista sau ca lumea in care traim este o lume in care totul de deruleaza in bucla,dupa un scenariu predefinit,intr-un prezent continuu precum un film .Viitorul este o constructie mentala care se poate materializa intr-un prezent continuu, care degenereaza intr-un trecut din care ramane doar informatia.Cred ca , constiinta genereaza realitatea, aceasta nu poate exista in afara constiintei, independent de ea. Constiinta colectiva genereaza universul in care existam si orice constiinta colectiva din afara lumii noastre isi poate construi propriul univers.Acestea sunt universurile asa-zis paralele.Doar intr-o asemenea „realitate” calatoria in timp ar fi posibila.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top