Take a fresh look at your lifestyle.

Budismul, secretele vieții și ale morții. Iată ce se întâmplă cu sufletul după marea trecere

0

Practicile budiste presupun incantații, formule magice, exorcism pentru distrugerea demonilor, oracole, jerfe simbolice. În cadrul acestor ritualuri, tibetanii luptă cu spiritele malefice care sunt omniprezente.

Din punct de vedere religios, budismul este împărțit între calea spirituală spre iluminare și ritualuri de protecție împotriva răului. Budismul tibetan nu face referire la un singur creator, el are un panteon de divinități.

Budismul și originile indiene


Buddha s-a născut în sudul Nepalului, țară care nu a existat până la sfârșitul secolului al XVIII-lea, era o regiune componentă Indiei. El este fondatorul unei filosofii de viață care a depășit granițele Indiei.

Conceptul fundamental în budism este karma, legătura dintre cauză și efect. Propriile acțiuni determină viitorul. În timp, budismul a fost considerat o adevărată filosofie care poate revoluționa umanitatea.

Buddha, pe numele adevărat Siddartha, a fost un prinț care a părăsit familia regală, pentru a descoperi adevărurile vieții. El începe un lung periplu în India, unde cunoaște oameni și se confruntă cu încercările vieții. El dezvoltă nu numai o religie, ci o filosofie a vieții, a existenței de dincolo de moarte.

Loading...

Când turcii au ajuns în India, primul lucru pe care l-au făcut a fost să distrugă toate templele budiste și să reducă populația la tăcere. Budismul a rezistat ca religie în zonele de nord ale Indiei și în Sri Lanka.

Moartea, marea trecere


Pentru tibetani, moartea înseamnă schimbarea unor haine uzate cu altele noi. Dalai Lama spunea, ca să murim bine, trebuie să trăim bine. Ne este frică de moarte pentru că nu știm cine suntem. Identitatea noastră nu se rezumă la familie, părinți, case, bani.

Tibetanii consideră că moartea survine fie din cauza expirării duratei de viață, fie este prematură. În ambele cazuri, sufletul trebuie pregătit pentru marea trecere. Altfel, moartea poate fi dureroasă.

Tibetanii muribunzi au o poziție în care își așteaptă moartea. Poziția leului care doarme, adică întins pe partea dreaptă. Aceasta este poziția în care Buddha a murit.

calugari tibetani

Rigpa, natura oricărui lucru este goală


Rigpa este esența filosofiei tibetane. Sufletul pornește spre lumină, unde se va reîncarna într-o altă formă de viață, superioară sau inferioară celei precedente, în funcție de gradul de spiritualitate a defunctului.

loading...