Buddha, un creator pământean! Filozofia budismului

Buddha, un creator pământean! Filozofia budismului

Trei statui reprezentându-l pe Buddha au fost descoperite în apropiere de orașul afgan Bemyan. Prima are o înălțime de 53 de metri, cea de a doua de 38 de metri, iar cea de a trei, de 10 metri. Cu toate acestea, vechile texte vorbesc despre o a patra statuie, alungită, care are o lungime de 300 de metri și despre care, specialiştii susțin că este acoperită de aluviunile din zonă.

Cele trei statui ale lui Buddha

Cele trei statui au fost construite în perioada cuprinsă între anii 300 și 700 e.n. În anul 2001, cele trei statui au fost distruse de talibani, iar cercetările privind cea de a patra statuie au fost stopate, ca urmare a faptului că talibanii controlau zona.

Unul dintre conducătorii talibanilor, molahul Omar s-a declarat mândru că au reușit să distrugă simbolurile unei religii degenerate.
Budismul este o filosofie de viața și reprezintă a patra religie din lume, ca număr de adepţi, după creştinism, islam și hinduism. Budismul prezintă un ansamblu de practici meditative, ritualuri și concepte cu privire la psihologie, filosofie, cosmogonie și cosmologie.

Buddha

Budismul, fără zeu creator

Budismul este religia care este percepută ca neavând un dumnezeu creator. Siddharta Gautama este considerat un Buddha istoric. Acesta a trăit în secolul al VI-lea i.Hr., și a murit la vârsta de 84 de ani. Dharma este ansamblul de învăţături lăsate de acesta, care cuprinde legi naturale, necesare, juridice, sociale, politice, familiale,cunoaştere.

În cadrul acestor învăţături, exista patru adevăruri nobile:

  • Adevărul suferinţei.
  • Adevărul originii suferinţei.
  • Adevărul încetării suferinţei.
  • Adevărul drumului care pune capăt suferinţei.

Totodată, omul trebuie să evite aviditatea, aversiunea și ignoranta. Renaşterea după moarte, depinde de karma fiecăruia dintre noi. Reîncarnarea implica existența unui suflet veșnic care iese dintr-un corp și intră în altul.
Buddha vorbește în textele sale despre confuzia dintre iluzie și realitate, confuzie care distruge ciclul karmic. Pentru a ajunge la nirvana, starea de eliberare generală, trebuie trecute aceste bariere.

Renunțarea la bunurile materiale

Urmând exemplul lui Buddha, care a fost prinț și a renunțat la toate bogăţiile pentru credința sa, călugării budişti renunța la tot ceea ce înseamnă material. De cele mai multe ori, averea lor este compusă din câteva bunuri care încap într-un rucsac.

În lungile perioade de meditaţie, ei se concentrează asupra problemelor lumii și nu a celor personale. În acest mod, se obţine iluminarea, starea spirituală superioară. Pentru că schimbarea este legea superioară a universului, ei acceptă cu seninătate toate încercările vieții și chiar moartea, care este începutul unui nou ciclu.

Buddha

Șase lecții de viață oferite de Buddha

Buddha a avut o viață simplă din punct de vedere material, dar extrem de bogată în interiorul său. Pentru că el a ajuns să înțeleagă lumea din care face parte, a lăsat moștenire posterității o serie de lecții de viață sau învățături.

Aceste lecții de viață se aplică foarte bine și în zilele noastre și sunt doar câteva idei simple pentru a depăși anumite obstacole ale vieții cotidiene. Odată aplicate, viața ta se va simplifica și va tinde să prindă contur.

Iată care sunt cele 6 lecții de viață ale lui Buddha

1. Iubirea poate vindeca

Esenţa învăţăturilor lui Buddha se concentrează asupra iubirii şi asupra deschiderii inimii. De fapt, atunci când inima este plină de iubire, rareori poate pune energia negativă stăpânire pe noi.

2. Puterea prezentului

Buddha ne încurajează să trăim în momentul prezent, în loc să regretăm trecutul său să visăm la viitor. De fapt, această lecţie ne poate ajutas a ne atingem scopurile în societatea în care trăim.

3. Priveşte în interiorul tău

Motivul pentru care Buddha i-a sfătuit pe mulţi dintre discipolii săi să privească în interiorul lor se datorează faptului că adevărata comoară se afla în interiorul fiecăruia dintre noi, nu în afara noastră. Pacea nu vine către cel care îşi permite să se bucure de toate plăcerile materiale, ci către cel care priveşte în interiorul său.

4. Eliberează-te de dorinţe

Cea mai uşoară cale spre iluminare este reprezentată de eliberarea de dorinţe. Agăţându-te chiar şi de dorinţa de a fi iluminat nu este altceva decât o piedică către acest scop.

Buddha

5. Disciplinează-ţi mintea

Atunci când mintea nu este controlată, ea are tendinţa să ne controleze şi astfel cădem în cea mai mare capcană. Mintea poate fi un instrument extraordinar atunci când este antrenată şi strunita, dar poate fi o capcană periculoasă în lipsa disciplinei.

6. Compasiunea faţă de viaţă

Orice fiinţă  de pe această planetă, orice obiect, însufleţit sau nu, se afla într-o interconectare. În natura exista o interdependenţă şi o simbioză. Fără sprijinul celorlalţi, nu potem supravieţui. Într-o astfel de lume, egoismul nu are sens. Numai adevărata compasiune fată de ceilalţi poate vindeca această lume. Învăţăturile lui Buddha referitoare la iubire gravitează în jurul compasiunii, de vreme ce aceasta este singura calitate umană care poate salva rasa umană de la toate distrugerile masive.

Loading...
CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)