BUCUREȘTI, legendele și secretele unui oraș metropolitan

Fiecare oraș își are istoria lui cu umbre și macabru. București este un oraș care nu este ocolit de o asemenea istorie. Cartierul Balta Albă este amplasat pe o groapă în care țiganii topeau varul.

Când a izbucnit ciuma lui Caragea, sutele de cadavre au fost îngropate în terenul viran din apropiere. Peste gropi a fost aruncat var pentru a stinge focarul de ciumă. Cu timpul ploile au înmuiat pământul și s-au format bălți albe.

În anul 2010 au început săpaturile lângă Universitate pentru realizarea unei parcări. Au fost descoperite peste 300 de schelete. După ce a ajuns rege, Carol I a dispus ca cimitirele să fie mutate de lângă biserici, în afara orașului din motive de igienă socială.

În centru vechi al Bucureștiului, în capătul străzii Lipscani, au fost descoperite 60 de schelete. Pe vremuri, în zonă, era construită Biserica Grecilor care avea în proximitate un cimitir. Biserica a dispărut, mormintele au rămas.

Circul din București a fost construit în anul 1960 pe un cimitir. Acolo au fost înmormântați membri ai unor celebre familii basarabene, Donici, Russo.

Loading...

Multe persoane consideră că asupra celor care distrug morminte vor veni necazuri mari, iar zonele unde s-au ridicat clădiri sunt sub semnul blestemelor. Nu știm dacă este mit sau realitate, dar românii din zona Petroșani, momârlanii au un obicei care poate să pară cel puțin straniu pentru mulți dintre noi. Ei și-au îngropat rudele în grădina de lângă casă.

Ei susțin că în acest mod feresc mormintele străbunilor de situații precum cele din București sau din zonele unde au fost construite baraje, iar cimitirele, casele, bisericile au fost înghițite de ape.

Casele bântuite din București

De-a lungul timpului, s-au născut numeroase legende bazate pe un stop de adevăr, care au ca subiect principal casele bântuite sau casele diavolului din București.

Un prim exemplu este Casa masacrului celor 203 orfelini. Este situată pe strada Franceză și legenda spune că aici au fost omorâți 203 copii orfelini. Aceștia au fost uciși cu bună știință prin înfometare, motiv pentru care spiritele lor nu și-au găsit niciodată liniștea. Se sune că această clădire este bântuită de 203 fantome și în anumite nopți se pot auzi strigătele de disperare ale acelor copii.

Un alt exemplu este casa de la numărul 33 de pe strada Mântuleasa. Acolo a locuit pentru o perioadă de timp faimosul scriitor Mircea Eliade. Această casă este numită și Casa sângelui negru, pentru că în anumite momente ale anului, apar pete de sânge negru în fața casei. Fenomenul este unul straniu și inexplicabil, motiv pentru care este atribuit sferei paranormalului.

Anca, fantoma din Casa Poporului

Una dintre cele mai bizare legende este cea a fantomei din Casa Poporului. I s-a dat numele de Anca și și-a făcut apariția în urmă cu peste 10 ani. Tânăra, poartă o rochie de vară vaporoasă și colindă pe coridoarele Casei Poporului. Paznicii susțin că uneori ea rupe sigiliile și le cere ajutorul. Fenomenul este de-a dreptul înfiorător și nimeni nu poate spune cu exactitate de unde a apărut această fantomă și care este scopul său.

Foișorul de Foc este cunoscut de toată lumea, însă legenda sa este una de-a dreptul dramatică. Se spune că o soție geloasă a căzut pe scări și și-a pierdut viața. Ea îl căuta pe soțul său, de meserie pompier, pe care îl bănuia că are o legătură amoroasă cu o spălătoreasă din Grivița. Soția geloasă a căzut și și-a pierdut viața pe scările Foișorului de Foc. De atunci fantoma sa bântuie această clădire.

Troleibuzele fantomă din București

O legendă urbană susține că Bucureștiul are numeroase autobuze fantomă. O întâmplare stranie a fost relatată de o femeie, care aștepta într-o seară troleibuzul 85 în stația de la Teatrul Național. Ea dorea să ajungă la Gara de Nord, dar mijlocul de transport în comun nu mai venea. Dintr-o dată, în stație, a apărut un troleibuz cu numărul 75, și cu o hârtie în geam care sugera că ajunge la Gara de Nord. Femeia s-a urcat și un miros puternic a determinat-o să coboare la prima stație.

A vrut să cheme un taxi dar câteva minute mai târziu a văzut un alt troleibuz 75 care a oprit în stație. Acesta părea mai nou și mai curat, motiv pentru care a urcat. Odată ajunsă la Gara de Nord a coborât și a realizat că troleibuzul urât mirositor ajunsese după cel nou la gară. S-a speriat în clipa în care a văzut că șoferul acestuia nu exista și nici măcar luminile nu erau aprinse.

Statuia din cimitir

O altă poveste fascinantă din București este cea din Cimitirul Eternitatea. Aici se află statuia unei femei, care sta așezată și își ține mâinile pe genunchi, ca ș cum îi învită pe trecători să se așeze pe poalele ei. Dar cine dorește să stea pe o statuie din marmură neagră dintr-un cimitir?

Probabil că nimeni, motiv pentru care s-a născut o legendă stranie. Cei care au curaj să se așeze pe această statuie își vor găsi moartea. Se spune că acea statuie era a unei tinere femei care, părăsită fiind de cel pe care îl iubea, s-a sinucis, aruncându-se în apele Dâmboviţei. Multe persoane, mai ales tineri, au auzit de legenda precum că dacă te aşezi noaptea în braţele acelei statui vei muri sufocat.

Mulți tineri au făcut acest lucru şi, din fericire pentru ei, nu s-a întâmplat nimic. Însă, ultima oară când cineva a dorit să verifice legenda şi s-a aşezat în braţele acelea de piatră s-a întâmplat o adevarată tragedie: a doua zi dimineaţă îngrijitorul cimitirului a găsit trupul neînsufleţit al unei adolescente chiar în braţele statuii.

Se spune că femeia vrea să se răzbune pe cei care trec prin cimitir și din această cauză statuia a devenit una blestemată.

Secta Munții Bucegilor

Odată cu anul 2012 s-au născut numeroase teorii cu privire la energiile ciudate din Munții Bucegi. Un zvon susține că atunci s-a înființat și o sectă ciudată în București, care poartă numele Munților Bucegi. Aceasta își are sediul într-o casă misterioasă de pe Maria Rosetti nr. 39. Activitățile sectei sunt oculte și se spune că sunt în afara legii. Cât de adevărat este acest zvon nu poate nimeni să confirme.

Hotel Cismigiu

Nu se poate să nu fi auzit de faimoasa piesă a Trupei Vama Veche, Hotel Cișmigiu. Această melodie spune povestea unei tinere studente, care și-a găsit moartea în Hotelul Cișmigiu. Între anii 1970 și 1990, Hotelul Cișmigiu a fost transformat în cămin studențesc. În timpul vacanței de vară, o tânără studentă din Republica Moldova a fost violată și aruncată în casa liftului.

În acea perioadă nu era lume în căminul studențesc, iar fata a țipat după ajutor timp de 3 ori și culmea este că nimeni nu a auzit-o. Și-a găsit sfârșitul în cele mai grele chinuri și la vremea respectivă întâmplarea a produs multă vâlvă. În urma acestei întâmplări tragice s-a născut o legendă, care susține că și în ziua de astăzi se pot auzi strigătele de durele ale studentei. Acestea răsună la o intensitate scăzută chiar în casa liftului și nu toată lumea poate să le audă.

În loc de încheiere

Acestea sunt doar câteva dintre legendele și întâmplările misterioase înscrise în istoria obscură a Bucureștiului. Capitala noastră, de-a lungul veacurilor, a născut numeroase astfel de fapte, care ridică numeroase semne de întrebare cu privire la realitatea alternativă din lumea noastră, adică cea din sfera paranormalului.

Uneori aceste evenimente nu pot fi explicate și din acest motiv avem tendința să le etichetăm drept legende, dar nu trebuie să uităm că fiecare legendă deține un sâmbure de adevăr, pe care este clădită!loading...
S-ar putea să-ți mai placă și