The news is by your side.

Brukenthal, furt cu autori necunoscuți după 50 de ani

Pe 26 mai 1968, la Muzeul Brukenthal din Sibiu avea să aibă loc cel mai mare furt de opere de artă din România. Au fost furate opt tablouri evaluate la peste 25 de milioane de dolari.

Hoții nu au fost identificați nici până în ziua de astăzi. S-a presupus că hoții au intrat și înnoptat în muzeu. Anchetatorii au concluzionat că hoții au fost ajutați de cineva din interiorul muzeului.

Furtul a avut loc duminică, dar a fost descoperit marți, luni muzeul fiind închis. Ancheta a durat șapte ani și a fost clasată cu mențiunea autori necunoscuți. Ancheta a fost condusă de vestitul Dumitru Cecanica, cel mai bun criminalist din România acelor vremuri.

Stănică Tudor, unul dintre anchetatori, a povestit că și compozitorul Florin Bogardo a fost unul dintre suspecți pentru că la acea vreme compusese melodia Tablouri în care era vorba despre un furt de tablouri.

Ancheta miliției nu a dus la niciun rezultat, cu toate că toți angajații muzeului au fost atent supravegheați. Angajații muzeului erau suspectați că au legături cu cetățeni din Germania. Patru dintre cele opt tablouri furate au fost recuperate după 30 de ani în condiții ciudate. Celelalte patru tablouri sunt și astăzi căutate de Interpol.

Cele patru tablouri recuperate au fost repatriate în anul 1998. Fostul președinte Emil Constantinescu a declarat că cele patru tablouri au fost aduse din SUA cu avionul prezidențial. Baronul Samuel von Brukenthal a primit funcția de cancelar aulitic al Transilvaniei, în timpul împărătesei Maria Thereza.

În perioada 1777-1787, baronul construiește palatul Brukenthal. Brukenthal s-a născut în localitatea Nocrich, unde s-a dovedit că nu are niciun viitor. După studiile făcute în Germania, s-a hotărât să se mute în Sibiu.

Acolo s-a izbit de o altă barieră. Pentru că nu avea o locuință și bani, nu avea dreptul de a locui și munci în oraș. Singura soluție era o căsătorie cu o femeie bogată. Brukenthal s-a îndrăgostit de fata primarului din Sibiu, Sophia.

O tânără inteligentă și rafinată. Nunta a fost celebrată în anul 1745. Cei doi au avut o singură fiică, Sophia, care a murit la o vârstă fragedă.  Soția lui Brukenthal, iubitoare de artă, a început să achiziționeze tablouri.

Între timp, baronul a ajuns în audiență la împărăteasa Maria Thereza, care va deveni un protector al lui Brukenthal și îl va numi guvernator al Transilvaniei.

Brukenthal

Brukenthal, pentru că nu a avut urmași direcți, a lăsat prin testament moștenire muzeul unei rude masculine. În testament s-a scris că dacă respectiva rudă nu va avea moștenitori, muzeul va intra în patrimoniul Bisericii Evanghelice, iar muzeul va fi deschis publicului larg, lucru care s-a întâmplat în anul 1817.

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și