Brazda lui Novac, construcția ridicată de regele uriașilor din vremuri străvechi

Brazda lui Novac este un șanț adânc, de o lungime extraordinară, care tăia șesul dintre Carpați și Dunăre. Acest șanț uriaș apare din județul Mehedinți, chiar lângă cotitura cea mare a Dunării și trece prin județele Dolj, Olt și Argeș și se prelungește prin Târgoviște, Ploiești, Buzău și până la Măxineni. Apoi mai apare în Galați, lângă cătunul Traian și se prelungește spre nord-est până în Basarabia, unde se împarte în două: Troianul de Sus și Troianul de Jos.

Brazda lui Novac, o enigmă

Brazda lui Novac este o mare enigmă. Istoricii din zilele noastre se feresc să vorbească despre această brază, ca să nu se compromită. De ce? Pentru că nimeni nu știe cine a putut să creeze o asemenea construcție, altădată adâncă de 5 metri, cu o banchetă de 2 metri și lată de aproape 4 metri. Cei care au avut curajul să vorbească despre ea, susțin că nu este vorba despre un val roman, ci a fost construită încă din vremuri străvechi, de către o ființă necunoscută din punct de vedere istoric.

Istoricul N. Densușianu, unul dintre cei cei care au avut curaj să scrie despre Brazda lui Novac, susținea că este vorba despre un monument comemorativ al agriculturii. Monumentul a existat înainte ca Dacia să existe și provine dintr-o eră extrem de îndepărtată.

Densușianu susținea că cel care i-a dat numele, Novac, nu a fost Baba Novac sau Gruia Novac, ci un altul, regele jidovilor( adică al uriașilor). Poveștile populare ne spun că acest rege i-a deprins pe oameni tainele agriculturii, s-a luptat cu balaurul cel rău și în cele din urmă a construit o brazdă imensă. Aceasta nu avea rolul de apărare pentru că nu prezintă niciun element strategic al luptei și nu respectă natura reliefului.

Cum a fost construită brazda?

Pentru că alte informații înafară de legendele străvechi nu avem, le aducem iarăși pe acestea în centrul atenției. Se spune că atunci când Novac a devenit regele uriașilor de pe teritoriul țării nostre, a simțit nevoia să comemoreze toate lucrurile bune pe care le-a făcut pe Pământ.

Loading...

A luat un plug imens, tras de 12 boi gigantici și a început să are. Brazda era precum un trapez, adâncă de cel puțin 5 metri și lată de 4 metri.

Novac ar mai fi avut un motiv pentru care a tras brazda. A dorit să delimiteze zona păstorilor de zona nouă, unde se făcea agricultură.

Ipoteza extratereștrilor

Această ipoteză este luată în calcul de anumiți istorici. Se vehiculează că la începuturile timpului, atunci când omul se afla în dimineața evoluției sale, mai multe nave de extratereștrii au aterizat pe teritoriul actual al României. Pe unul dintre ei îl chema Novac și pentru că i-a plăcut de oamenii din zonă, i-a învățat numeroase îndeletniciri, printre care și agricultura.

braza lui novac

Se crede că există posibilitatea ca Brazda lui Novac să fi fost trasată cu mijloace tehnice extrem de avansate și nu cu plugul și boii, așa cum susțin legendele populare. Bineînțeles că aceasta este doar o ipoteză de luat în calcul și nicidecum o teorie verificată.

Același lucru îl putem spune și despre legendele populare, dar după cum spune o vorbă străveche, nu există fum fără foc și în consecință, chiar dacă ne place sau nu, Brazda lui Novac există, iar arheologii români nu au nicio explicație logică cu privire la originea sa.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și