Personalitati

BRÂNCUȘI, MARILE IUBIRI IMORTALIZATE ÎN SCULPTURI

Brâncuși își numea multe dintre operele sale fecioare, după iubitele pe care le-a avut. Le pregătesc pentru nuntă, mă aflu printre lucruri existențiale, departe de propriul meu trup, spunea Brâncuși.

Nici una dintre femeile care au intrat în viața sa, nu au reușit să pătrundă în inima sa, în latura sa existențială. În schimb, Brâncuși, le-a imortalizat. Așa cum a iubit vinul și țigările, Brâncuși a iubit femeile.

Într-un interval de 20 de ani, Brâncuși a realizat 19 lucrări numite Domnișoara Pogany. Totul a început în anul 1909, atunci când Brâncuși a cunoscut o tânără pictoriță din Ungaria, pe nume Margit Pogany. El a rugat-o să-i pozeze pentru un bust. După ce termina un bust, începea un altul.

Statuia este eternul feminin al lui Goethe, redus la esență. Cinci ani a lucrat la statuia Domnișoarei Pogany, după care Brâncuși se întreba, ce este femeia. Scrijelind materia am descoperit ce este femeia, spunea Brâncuși.

Mai târziu, lucrarea Prințesa X s-a născut ca urmare a relației cu prințesa Marie Bonaparte. Bunicul acesteia era celebrul împărat Napoleon. Marie a ajuns în atelierul lui Brâncuși, fascinată de opera acestuia. A urmat o poveste de dragoste.

Când lucrarea a fost expusă în anul 1919, la Grand Palais, prințesa a iscat un adevărat scandal, considerând lucrarea ca având caracter pornografic. Matisse care a participat la expoziție, avea să spună iată un falus.

loading...

Această afirmație făcea referitor la frigiditatea prințesei și la nevoia acesteia, pe care a simțit-o toată viața, cu privire la îmbărbătarea sa în ceea ce priveşte seducția sa.

Singura femeie pe care a iubit-o și a adus-o în România a fost Eileen Lane, o americancă. Brâncuși i-a spus că nu trebuie să-i fie frică să vină în România, Eileen era cu 20 de ani mai tânără și a fost asigurată că va fi prezentă ca fiind fiica lui. Ea a venit la Hobița, unde a cunoscut familia lui Brâncuși.

Pentru că acesta era celibatar convins, ea l-a părăsit. Brâncuși i-a scris, a fost o afecțiune pe care nu am avut dreptul să ți-o împărtășesc.
Povestea de dragoste dintre Maria Tănase și Brâncuși a fost una pasională.

BR%C3%82NCU%C8%98I - BRÂNCUȘI, MARILE IUBIRI IMORTALIZATE ÎN SCULPTURI

Ea avea 25 de ani, iar el 62 de ani. Cu toate acestea, artistul nu i-a dedicat nicio sculptură. Despre Maria Tănase spunea că nu este o cântăreață, ci o bocitoare. Locul ei este la înmormântări și nu la ospețe. El o îndemna să cânte la operă și nu la chefuri. Maria a continuat să îl iubească toată viața, iar în anul 1957, când a murit, l-a plâns cu lacrimi adevărate și bocete.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top