BRÂNCUȘI A DESCOPERIT NEDEFINITUL

Încep articolul cu câteva pasaje din testamentul lui Brâncuși. Las moștenire statului francez pentru Muzeul național de artă modernă absolut tot ceea ce conține în ziua decesului meu atelierele mele situate la Paris…

Această dispoziție testamentară este lăsată spre a însărcina statul francez să reconstituie un atelier care să-mi conțină operele, schițele, mesele de lucru, uneltele, mobilele, de preferință în cadrul Muzeului de artă modernă.

Brâncuși a cerut executorului său testamentar să intenteze proces statului roman dacă acesta va contesta testamentul.
Camil Ressu i-a trimis sculptorului o scrisoare prin care îl invita în România. Brâncuși nu a dat curs scrisorii și PCR hotărăște să-i trimită la Paris pe Eugen Jebeleanu, poet, și pe soția sa, graficianul Florica Codrescu pentru a discuta cu Brâncuși.

Exista zvonul că, Brâncuși va dona toată opera sa statului francez. Era o încercare a comuniștilor de a împiedica acest lucru.

Între timp, Brâncuși își luase cetățenia franceză și dorința sa a fost de neclintit. Încă din anul 1949 comuniștii au vrut să demoleze Coloana Infinitului care era considerată o urmă a regimului burghezo-moșieresc.

Loading...

Constantin Brâncuși, în una din discuțiile sale cu Petre Țuțea, a relatat o întâmplare, de pe vremea când avea trei ani. În toamna anului 1897, se făcea țuica la cazan. Într-un moment de neatenție generală, el își umple căușul palmelor cu țuică. Cade în somn, instantaneu. Mama sa intră în panică și după câteva ore, timp în care copilul nu dădea semne de viață, este chemată sevitoarea, baba Brândușa.

Brândușa îi verifică respirația și îi pune sub nas balegă de cal. Copilul strănută puternic își revine. A doua zi, tatăl său îl pune pe copil să adune niște nuiele. Tatăl își așează copilul cu capul în jos și începe să-l bată ca să țină minte.

Brâncuși a povestit că a avut revelația că lumea poate fi privită și din altă perspectvă, de jos în sus. Mai ales poziția soarelui era diferită, spunea Brâncuși.

Mai târziu, Brâncuși a declarat, la Paris am dus-o greu. Mă țineam de ziduri ca să nu cad. De foame, de boală.
În anul 1907, Brâncuși declara că a descoperit nedefinitul.

BRÂNCUȘI

Despre copilăria sa la Hobița, el a declarat, totul trecea liniștit de la un anotimp la altul. Și știți de ce s-au schimbat lucrurile? Civilizația marelui oraș a ajuns până la noi. România și-a devorat valorile sau le-a obligat să ia calea pribegiei. Ce preț plătim acum?loading...
S-ar putea să-ți mai placă și