Istorie

BRÂNCOVENII, SFINȚII ROMÂNIEI

La poalele munților Căpățânii, la o distanță de 100 de kilometri de Pitești, se află mănăstirea Hurez. Mănăstirea a fost construită de Constantin Brâncoveanu si este monument UNESCO.

Brăncoveanu a urcat pe tron în anul 1688 si a domnit 26 de ani, fără războaie și tulburări la graniță. Istoricii spun despre Brâncoveanu că a fost un mare diplomat, când viclean, când plin de înțelepciune. Brâncoveanu era iubitor de bani, regimul fiscal în domnia sa a fost apăsător. Pacea a avut prețul ei.

În al doilea an de la urcarea pe tron, Brâncoveanu începe construirea mănăstirii. Şapte ani a durat zidirea. Vestitul Charles Diehl, cunoscător al artei bizantine, a spus că Hurez este cea mai frumoasă mănăstire din toată România.

În pronaosul mănăstirii se află un mormânt din marmură gol pregătit pentru Brâncoveanu. El a dorit ca mănăstirea să fie o necropolă domnească. Din păcate, după cumplita sa moarte și a copiilor săi, executați la Stambul, rămășițele au ajuns la biserica Sf. Gheorghe din București.

Picturile mănăstirii prezintă scene realiste din Judecata de apoi. Viermii îi mănâncă pe păcătoși, dinți rânjind, călugări căzuți în păcat și arși de vii, un drac trage cu arcul într-un sihastru, Există și alte picturi care au trezit interesul specialiștilor. Mâna dreaptă este plasată sub buric iar cea stânga pe plexul solar. Aceasta este o cunoscută postură masonică. Se presupune că lăcașul a fost construit de masoni.

Într-o dimineață înainte de Paști, Brâncoveanu împreună cu soția sa, ginerele și cei patru fii au fost duși la Stambul.

loading...

Brâncoveanu și Văcărescu, ginerele său, au fost supuși la chinuri îngrozitoare pentru că nu voiau să spună unde au ascuns comorile. Pentru că nu au cedat, turcii le-au spus să se pregătească de moarte. Ginerele și cei patru fii au fost decapitați în fața lui Brâncoveanu și a sotiei sale.

Execuția a avut loc în 15 august, ziua în care Brâncoveanu împlinea 60 de ani. Toți au fost obligați să meargă pe jos prin oraș până la locul execuţiei.

Toți erau desculți și îmbrăcaţi numai în cămăși. La execuție au fost invitați și ambasadori ai lumii creștine. Execuția a durat un sfert de oră. Trupurile au fost aruncate în Bosfor, iar capetele înfipte în prăjini timp de trei zile.

BR%C3%82NCOVENII - BRÂNCOVENII, SFINȚII ROMÂNIEI

Trupurile au fost pescuite din Bosfor și duse la o mănăstire bizantină. Trupul lui Brâncoveanu a fost adus pe ascuns în țară și îngropat la biserica Sf. Gheorghe cel Nou din București. Plăcuța de deasupra mormântului a fost lăsată fără inscripție de teama turcilor. În anul 1992, brâncovenii au fost canonizați și trecuți în rândul sfinților.

loading...
To Top