Personalitati

Boualem Sansal,2084. Sfarsitul lumii

Poate ca religia te face sa-l iubesti pe Dumnezeu, insa nimic nu are mai multa forta decat ea in a te face sa detesti omul si sa urasti omenirea.

La editura Humanitas Fiction, in colectia Raftul Denisei a aparut recent romanul scriitorului algerian Boualem Sansal,2084. Sfarsitul lumii. Aparitia este un adevarat eveniment editorial si asta pentru ca scriitorul este nu doar una dintre vocile majore ale literaturii contemporane, dar si pentru ca 2084. Sfarsitul lumii, tradus in 25 de tari, a primit Marele Premiu al Academiei Franceze in 2015 si a fost desemnat cea mai buna carte a anului de prestigioasa revista franceza Lire.

 Detinator al unui numar impresionant de premii literare, atat franceze, cat si internationale, scriitorul algerian Boualem Sansal este, in mod cert, una dintre vocile majore ale literaturii contemporane. Dupa cum scrie Marianne Payot in revista  L’Express romanul este o „fabula, parabola, pamflet, roman total al unei dictaturi fara istorie…

 La 66 de ani, pentru Boualem Sansal a tacea inseamna «o forma de sinucidere». Dovada este aceasta fabula orwelliana si apocaliptica despre viitorul unei dictaturi religioase. (…)

Bine ati venit in Abistan, imperiul cu 60 de provincii condus de profetul Abi, devotatul trimis al lui Yölah, inca de la sfarsitul marelui si sangerosului razboi sfant, castigat de adeptii «unei forme grav degenerate a unei religii sclipitoare» si care a transformat «bieti credinciosi inutili in gloriosi si profitabili martiri». Ascultare, supunere, amnezie, supraveghere, rabdare, ignoranta, justitie expeditiva – toate acestea dau ritmul vietii de zi cu zi al locuitorilor Abistanului”.

 Despre ce este vorba in acest roman plasat in istorie 100 de ani mai tarziu dupa romanul lui Orwell, 1984? „Este vorba despre o lucrare de pura fictiune, lumea lui Bigaye pe care o descriu in paginile de fata nu exista si nu ar avea niciun motiv sa existe pe viitor, la fel cum nici lumea acelui Big Brother, inchipuita de maestrul Orwell si atat de frumos povestita in relatarea din 1984, nu exista pe vremea lui, nu exista nici in vremea noastra si, evident, nu ar avea nici un motiv sa existe vreodata, in viitor.

Dormiti, prin urmare, linistiti, oameni buni, totul este absolut fals, iar restul e sub control”, dupa cum scrie autorul, cu o oarecare ironie, in Avertismentul de la inceputul cartii.

loading...

 Boualem Sansal s-a nascut la 15 octombrie 1949 in Teniet el Had, Algeria. La 50 de ani, in 1999, ii apare primul roman, Le Serment des barbares – ecranizat de Jorge Semprún –, pentru care a fost recompensat cu Prix pour premier Roman si Prix Tropiques.

Au urmat alte romane: L’Enfant fou de l’arbre creux (2000), Dis-moi le paradis (2003), Harraga (2005), Le village de l’Allemand ou le journal des frčres Schiller (2008; Grand Prix RTL-Lire, Grand Prix de la francophonie, Prix Nessim Habif – Académie royale de langue et de littérature françaises de Belgique), Rue Darwin(2011; Prix du Roman – News si Prix du Roman Arabe). In 2011 Boualem Sansal a primit Premiului Pacii acordat de Uniunea Librarilor Germani, iar in 2012 a facut parte din juriul Festivalului de film de la Berlin.

2084. Sfarsitul lumii - Boualem Sansal,2084. Sfarsitul lumii

In 2015 a aparut 2084. Sfarsitul lumii (2084. La fin du monde). A primit distinctia de Chevalier des Arts et des Lettres. Locuieste in Algeria impreuna cu familia, in ciuda controverselor starnite de cartile publicate.

Revista Magazin

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top