Bomba japoneză cu balon, o invenție incredibilă din cel de-Al Doilea Război Mondial

Pe 5 mai 1945, reverendul Archie Mitchell, împreună cu soția sa gravidă și cinci copii din comunitate, au plecat la un picnic, la poalele Munților Bly din Oregon.

După un drum de câteva zeci de minute, grupul a ajuns la  Leonard Creek, loc unde se dorea a fi luat picnicul. În timp ce preotul instala toate ustensilele pentru masa în pădure, l-a auzit pe unul dintre copii cum a spus: Uite ce am găsit! Arată ca un fel de balon”.

În acel moment soția preotului și ceilalți copii au alergat să vadă despre ce este vorba. Câteva secunde mai târziu, s-a auzit o explozie și Elsie Mitchell împreună cu Sherman Shoemaker, Edward Engen, Jay Gifford, Joan Patzke și Dick Patzke, toți cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani, au murit.

Bomba japoneză cu balon

Ceea ce a descoperit acel copil în pădurea din Oregon a fost o bombă japoneză cu balon sau un „balon de incendiu”,care a zburat peste 8000 km peste Oceanul Pacific. În cele din urmă a aterizat în Leonard Creek și a așteptat ca cineva să umble la ea pentru a se detona.

Din punctul de vedere al războiului, bomba japoneză cu balon a fost o invenție strălucitoare. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, japonezii nu dețineau armamentul necesar pentru a bombarda SUA. Avioanele japoneze nu puteau face față celor americane, așa că a fost nevoie de o invenție inedită.

Totul a pornit de la un meteorologul japonez numit Wasaburo Oishi. Două decenii înainte ca războiul să înceapă, acesta a descoperit un curent de aer, care circula din Japonia spre SUA.

Loading...

El a făcut publică această descoperire și armata japoneză a profitat de ea. Ăn acest fel, acest curent de aer a fost folosit pentru a transporta bombe din Japonia spre SUA la cel mai mic cost posibil și chiar incognito. Americanii nici nu au realizat în prima fază că bombele au ajuns pe teritoriul lor.

Cărțile de istorie ne informează că în decursul a numai trei zile, japonezii au lansat peste 9000 de bombe cu balon. Toate au ajuns pe teritoriul SUA, de la granița cu Mexicul și până în Alaska. Cele mai multe dintre ele și-au atins ținta, provocând numeroși morți. Celelalte au făcut pagube materiale. Au fost mobilizați 2700 de soldați pentru a stinge incendiile de vegetație produse de aceste bombe.

Un mister dezlegat

La început, nimeni nu credea că bombele vin tocmai din Japonia. Dar când nisipul din saci de nisip a fost analizat atunci s-a stabilit că nisipul provine de pe o plajă din apropierea orașului Ichinomiya, pe insula Honshu. Aviația americană s-a deplasat în zonă și a descoperit două fabrici în care se producea hidrogenul necesar baloanelor, care transportau bombele. Acestea au fost bombardate și distruse.

Dar până atunci, autoritățile japoneze au raportat că bombele cu balon își ating țintele și că mii de americani au fost uciși. Se pare că această informație a fost parțial adevărată și s-a recurs la această manipulare pentru a le ridica moralul soldaților japonezi.

loading...

Comentariile sunt închise.