BOALA DANSULUI NEBUN, O ISTERIE COLECTIVĂ

BOALA DANSULUI NEBUN, O ISTERIE COLECTIVĂ

În iulie 1518, orașul Strasbourg a fost scena unor evenimente care au rămas un mister până în zilele noastre. Evenimentul a debutat în dimineața zilei de 15 iulie, atunci când o femeie, Frau Troffea a început să danseze pe una din străzile orașului. Dansul nebunesc al femeii a durat șase zile, după care aceasta a murit din cauza epuizării.

În perioada celor șase zile, alte 34 de persoane au fost cuprinse de nebunia dansului. Cronicile vremii scriau că peste 400 de persoane au fost cuprinse de această frenezie, timp de o lună. Multe dintre aceste persoane au murit din cauza accidentelor cerebrale sau a crizelor cardiace.

Nopți și zile la rând, sute de persoane au dansat până la epuizare. Evenimentul era descris ca o adevărată isterie colectivă. Un cronicar al vremii descria evenimentul în termeni sumbrii. Persoanele începeau să danseze haotic, fără să existe muzică. Nicio persoană nu se bucura de plăcerea dansului. Aveau fețele crispate, triste și dansau în mod automat până când murea de epuizate.

Municipalitatea din Strasbourg a implicat mai mulți medici în cercetarea acestui eveniment, medici care au concluzionat că acele persoane au sângele prea cald, ceea ce îi duce la o frenezie nebună de a dansa.

Pentru că numărul persoanelor atinse de această boală creștea, autoritățile au construit o scenă unde se putea dansa și au angajat mai mulți muzicieni. În zona scenei au adus cantități importante de apă și hrană, dar cei cuprinși de această nebunie au refuzat apa și hrana. Într-o lună, au murit 400 de persoane.

Mulți au considerat că este o lucrătură a diavolului, din cauza comportamentului sălbatic al celor implicați. În timpul dansului, participanții renunțau la haine și făceau gesturi obscene.

Loading...

Câteva luni mai târziu, mai mulți medici au stabilit că epidemia dansului nebun ar fi putut fi declanșată de o bacterie care s-ar fi aflat în pâinea pe care persoanele în cauză ar fi consumat-o, bacterie care a declanșat o stare de halucinații, de delir.

BOALA DANSULUI NEBUN

Un eveniment la fel de bizar s-a petrecut în Italia, în secolul al XIII-lea, atunci când s-a crezut că antidotul la mușcăturile de scorpioni este dansul tarantela. Dansul era acompaniat de consumul de mult vin roșu. Acest obicei a fost practicat până în anul 1959, când autoritățile l-au interzis.

loading...

Related posts