BLESTEMUL MARILOR PREOȚI EGIPTENI

BLESTEMUL MARILOR PREOȚI EGIPTENI

Eforturile lui Howard Carter au fost încununate de succes, în anul 1922, când a fost descoperit mormântul lui Tutankhamon.

În anul 1323 î.Hr., un tânăr rege murea. El s-a urcat pe tron la vârsta de nouă ani și a domnit până la vârsta de 18 ani.

Unii istorici susțin că a fost asasinat, alții susțin că a fost trimis în luptă pentru a fi ucis. Cauza morții a rămas necunoscută.

Arheologii au descoperit în craniul său o gaură. Au fost lansate mai multe ipoteze asupra morții. A fost ucis sau gaura a fost făcută după moartea sa? Craniul a fost examinat cu raze X și s-au descoperit pete de sânge la baza craniului. S-a lansat ipoteza că Tutankhamon a fost ucis de unul dintre generalii săi, care a devenit ulterior, rege.

Dat fiind moartea sa inopinată, Tutankhamon a fost mumificat și dus în Valea Regilor. Sicriul lui a fost fabricat din lemn, îmbrăcat cu aur. Sculptura de pe sicriu îl reprezintă pe Tutankhanom sub forma lui Osiris, zeul judecății morților. Sicriul a fost transportat pe Nil, pentru a fi depus în Valea Regilor.

Înalții preoți au precedat procesiunea. Mormântul lui Tutankhamon fusese destinat altcuiva. Moartea sa bruscă a făcut ca el să fie depus în acel loc, în mare grabă.

Loading...

Peste 3000 de obiecte au fost depuse în mormânt pentru a avea o viață viitoare fericită. Sicriul lui Tutankhamon cântărea peste 110 kilograme. Pe fața lui Tutanchamon a fost așezată o mască de aur. În interiorul camerei mortuare sunt picturi care reprezintă sfincși și tauri.

Se cunoaște faptul că vechii egipteni acordau o atenție deosebită cultului morților. Pentru a nu fi profanate aceste morminte, marii preoți egipteni blestemau pe cei care încercau să fure ceva din aceste morminte.

PREOȚI EGIPTENI

Lordul Carnarvor, finanțatorul cercetărilor arheologice, a murit la cinci luni după descoperirea mormântului. Cu câteva zile înainte să moară, canarii lui Carnarvor au murit în mod subit. El cumpărase acești canari pentru că era convins că îi vor aduce șansă în cercetările arheologice. Apropiații lui au considerat că este un semn rău. Tăvălugul nenorocirilor era abia la început.

Familia lui Carnarvor a afirmat că, în una din zile, o cobră a intrat în locuință și a devorat canarii. Este un fapt neobișnuit, dat fiind faptul că în timpul iernii acești șerpi sunt rar văzuți, iar Egiptul nu este habitatul lor obișnuit.
Se știe că faraonii considerau cobra ca fiind un simbol al regalității. Faraonii purtau pe frunte acest simbol, semn al puterii de a mușca și a omorî.  Să-și fi făcut efect blestemul marilor preoți egipteni?

loading...

Related posts