Blestemul lui Tutankamon: Moartea va atinge cu aripile ei pe cel care îl va tulbura pe faraon

0

Moartea va atinge cu aripile ei pe cel care îl va tulbura pe faraon. Această inscripție a fost descoperită în mormântul lui Tutankamon și a căpătat un mesaj straniu pentru cei care au profanat mormântul.

La 18 februarie 1823, s-a făcut inaugurarea oficială a săpăturilor. După câteva zile lordul Carnavon a murit, înțepat de un țânțar și spunând, s-a terminat, am auzit chemarea și mă pregătesc. În acel moment lumina s-a stins în cameră, în tot hotelul și chiar în tot orașul.

Moartea sa s-a datorat unei mușcături, produse de un țânțar, identică cu cea de pe corpul mumificat al lui Tutankamon, pe obraz.
Așa s-a născut legenda mormântului lui Tutankamon. În următorii șase ani, alte 12 persoane din echipa de arheologi au murit.
Liata cu morți nu se oprește aici. Secretarul expediției a fost găsit mort în patul său. Radiologistul expediției, cel care folosise raze X pentru examinarea lui Tutankamon, a murit la scurt timp după ce s-a întors în Anglia. Arheologul Marce a avut aceeași soartă, a intrat în comăși a murit.

În 1930 mai trăiau doar doi dintre membrii echipei de arheologi. Blestemul faraonului a avut efect și la jumătate de secol după ce a făcut prima victimă. În 1970, singurul supraviețuitor al expediției, Adamson, a dat un interviu și a spus că nu crede în blestemul lui Tutankamon. După cea a părăsit studioul unde dăduse interviul, s-a urcat într-un taxi, a avut loc un accident și a murit.

Era a treia oară când afirma acest lucru. Prima dată când a făcut această afirmație, la 48 de ore, a murit soția sa. A doua oară, fiul său a avut un accident și și-a rupt coloana vertebrală. În 1972, s-a stabilit mutarea tezaurului lui Tutankamon la Londra pentru o expoziție. Cei care s-au ocupat de această mutare au murit subit.

Blestemul lui Tutankamon mai face încă victime. Jurnalista britanică Lesley Ann Jones a moștenit de la foștii săi socri două lăzi cu relicve furate din mormântul lui Tutankamon. Imediat după primirea moștenirii, constând în fragmente textile, semințe și resturi de mâncare, provenind din mormântul faraonului, aceasta a divorțat, a făcut cancer de piele și era să fie omorâtă de un hoț.
Astăzi ipoteza doctorului Dean pare să fie unanim acceptată. El susține că o ciupercă este cauza acestor decesuri. Sporii pătrund în plămâni și atacă țesutul pulmonar, toxinele sunt transportate cu ajutorul sângelui în creier unde acționează asupra sistemului nervos central, producând halucinaţii.

Cum explicăm însă morțile rudelor celor care au făcut parte din echipa de arheologi, care nu au intrat în contact cu această ciupercă? O altă teză referitor la blestemul faraonilor este aceea legată de radiațiile unor surse atomice, folosite de vechii egipteni, pentru a proteja mormintele sacre. Profesorul Luiz Alvarez, care a obținut premiul Nobel în 1968, a avut ideea unei radiografii cosmice a piramidei lui Kefren, lângă Giseh.

Alvarez a pornit de la următorul raționament instalând diferite surse radioactive în locuri situate sub piramidă, încât toată construcția să fie acoperită cu emisie, intensitatea radiațiilor va fi mai ridicată acolo unde sunt spații goale, adică unde vor traversa încăperi săpate în interiorul piramidei. Primele rezultate au dat naștere unor mari surprize pentru cercetători. În momentul conectării toate aparatele parcă înnebuniseră.

Tutankamon - Blestemul lui Tutankamon: Moartea va atinge cu aripile ei pe cel care îl va tulbura pe faraon

În urma măsurătorilor, mumiile erau mai vechi cu 500 de ani decât sarcofagele în care erau introduse, iar vasele de grâu erau mai recente decât grâul. Care putea fi concluzia? Sau aparatele de măsurat nu erau bune sau egiptenii au introdus produse radioactive în morminte, aceste surse dereglând înregistrările. Dacă admitem a doua teorie, ea pare mult mai plauzibilă decât cea conform căreia egiptenii ar fi apelat la inscripții magice pentru a-și proteja faraonii. În acest caz, elucidarea problemei ar putea explica misterul blestemului faraonilor.

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și