Blestemul faraonilor, un mit devenit realitate

Blestemul faraonilor, un mit devenit realitate

În timpul protestelor împotriva președintelui Hosni Mubarak, mai mulți hoți au luat cu asalt Muzeul Regal din Cairo. Hoții erau în căutare de obiecte din aur pe care doreau să le comercializeze pe piața neagră.

Au fost deschise două sarcofage și pentru că nu au găsit ceea ce căutau, au aruncat craniile pe jos. La scurt timp, cei trei hoți au fost descoperiți horcăind pe holul muzeului.

Au fost transportați la spital, unde au murit. Analizele au demonstrat că o infecție puternică le-a afectat creierul. Au fost avansate mai multe ipoteze cu privire la cauzele infecției. S-a spus că mumiile conțineau bacterii și viruși patogeni. Alții au spus că mumiile erau acoperite cu un praf care ar fi declanșat teribila infecție.

Nu toți au fost de acord cu aceste ipoteze, argumentând că specialiștii care au studiat ani de zile sarcofagele nu s-au îmbolnăvit de misterioasa infecție. Mulți au adus în discuție legenda privind blestemul mumiilor. Marii preoți egipteni oficiau un blestem, după moartea unui rege, astfel încât hoții nu aveau curajul să profaneze mormintele regale.

Cercetători americani consideră că în spațiile închise, cum ar fi sarcofagele, se dezvoltă o ciupercă numită aspergillius niger. Sporii ciupercii ajung în plămân, unde se dezvoltă rapid și atacă țesuturile. Netratată la timp, boala este letală.

În șase ani de la descoperirea mormântului lui Tutankamon, au murit 12 persoane. Lordul Carnarvon, cel care a descoperit celebrul mormânt, nu credea în superstiția legată de blestemul mumiilor. Cu toate acestea, de câte ori făcea astfel de afirmații se întâmplă o tragedie.

La început a murit în mod subit soția sa. A urmat fiul său care și-a rupt coloana vertebrală într-un accident de avion. Lordul avea să moară în urma unui infarct în plină stradă, exact în locul unde înainte cu un an supraviețuise în urma unui accident de mașină.

În anul 2009, legenda blestemului mumiilor a fost redeschis de o jurnalistă britanică, Lesley Ann Jones, care susține că are două lăzi cu artefacte furate de socrul său, arheolog, în timpul cercetărilor sale în Egipt.

Ea susținea că acele artefacte i-au cauzat tot felul de întâmplări neplăcute, de la cancerul de piele de care suferea, până la intrarea unui hoț în casa sa și amenințarea cu moartea. Ea a donat cele două lăzi cu artefacte unui muzeu din Londra.

Pe multe dintre mormintele regale egiptene au fost descoperite inscripții cu texte amenințătoare la adresa celor care ar fi încercat să profaneze mormintele.

Tutankhamon

Nu știm cât este legendă și cât este adevăr. Cert este că Tutankamon a făcut o nouă victimă. După ce trupul său a fost transportat pentru a fi expus într-un muzeu din Londra, directorul Muzeului din Cairo, cel care s-a ocupat de acest transport, a murit în mod subit, după 24 de ore.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)