Take a fresh look at your lifestyle.

Blestemul celei de-a IX-a simfonii

În lumea muzicii clasice există blestemul celei de-a nouă simfonii. Există multi compozitori care au scris o Simfonia a IX-a,după care au murit la scurt timp după aceea. Cum a apărut această credință? Este un adevărat blestem sau sunt simple coincidențe?

Ludwig van Beethoven, deschizător de drum

Blestemul celei de-a IX-a simfonii s-a născut odată cu moartea lui Beethoven. În 1827, Beethoven a murit. Tocmai ce terminase a nouă simfonie și se apucase de a zecea, dar nu a mai reușit niciodată să o termine. La vremea respectivă, nu s-a pus problema de un blestem, pentru că înainte de Beethoven, niciun alt compozitor nu a mai murit după a IX-a simfonie.

Nu este neobișnuit ca un artist sau un muzician să moară înainte ca el sau ea să-și poată termina capodopera, dar Beethoven nu a fost singurul compozitor care a părăsit lumea după terminarea celei de-a noua simfonii. Cazurile au început să se înmulțească, motiv pentru care s-a născut ideea unui blestem.

Blestemul a continuat

Următoarea victimă a presupusului blestem a fost compozitorul austriac Anton Bruckner (1824 – 1896). Acest compozitor austriac a avut destinul lui Beethoven. În momentul în care a ajuns să termine cea de-a IX-a simfonie, a pășit în tărâmul celor drepți. În acel moment, se putea spune că este o simplă coincidență, dar cazurile au continuat.

Antonín Dvořák ( 1841-1904) un compozitor ceh a intrat și el în clubul celor morți după a noua simfonie. Acest lucru s-a petrecut la numai câțiva ani, după decesul misterios al lui Bruckner. Coincidență sau nu? Greu de spus, dar în acel moment s-a vehiculat ideea de blestem. Cine a produs acest blestem și cu ce scop?

Gustav Mahler (1860-1911), un compozitor austriac, a realizat prezența acestui blestem. Pentru a păcăli blestemul, compozitorul austriac a refuzat să o denumească a IX-a simfonie și i-a pus numele de Das Lied von der Erde. Mahler credea că a rupt blestemul și a început să muncească la cea de-a zecea simfonie. Nu a mai terminat-o niciodată pentru că a murit.

Loading...

Cei care cred în blestemul celei de-a noua simfonii spun că au murit și alți compozitori, cum ar fi Kurt Atterberg, Elie Siegmeister, Alfred Schnittke, Roger Sessions, Egon Wellesz, Ralph Vaughan Williams, Peter Mennin, Malcolm Arnold și David Maslanka. Se pare că blestemul continuă să existe și nimeni nu poate înțelege motivul lui.

loading...

Comentariile sunt închise.