Istorie

Blestemele unei națiuni! Destinele tragice ale familiei regale românești

Despre copiii familiei regale românești s-a scris mai puțin. Regele Ferdinand și regina Maria au avut 6 copii. Principesa Elisabeta a fost poate cel mai enigmatic copil al cuplului regal.

Era retrasă, introvertită, pasionată de muzică. Era o persoană pe care puțini au înțeles-o. A fost căsătorită din interes și a devenit regina Greciei, dar a preferat să se reîntoarcă în România, unde a dus o viață discretă. A murit în exil, departe de țară. Mignon sau Mărioara a fost cel de al treilea copil și s-a născut în anul 1900 la Gotha.

În anii 20 s-a căsătorit cu Alexandru I, regele sârbilor, croaților și slovenilor. A fost ultima regină a Iugoslaviei. A fost alungată din țară și a murit în exil. Căsătoria ei cu Alexandru I avea să întărească alianțele regionale ale României. Cuplul a avut trei băieți. În anul 1934, Alexandru I este asasinat la Marsilia. Maria va deveni regină mamă, pentru că fiul ei, Petru, va deveni rege. În anul 1945, Iosip Broz Tito avea să proclame republica.

Toată familia regală va pleca în exil la Londra

A murit în anul 1961. În urma demersurilor făcute de familia Karagheorghevici a fost înhumată în Serbia. Principele Nicolae a fost un copil năzdrăvan, făcea numai ce dorea. A navigat, a practicat sporturi. Chemat în țară ca să revină Regent, renunță pentru o mare dragoste. În anii comunismului, a fost una dintre cele mai incisive voci ale exilului. Ileana a fost copilul preferat al reginei.

În anul 1948, când a plecat în exil, a luat cu ea o cutie plină cu pământ românesc. Principesa Ileana a avut o viață tristă, plină de evenimente care au marcat-o. În anul 1929, principele de Austria, moștenitorul tronului Spaniei o cere de soție. Cererea este respinsă pentru că acesta era bolnav de hemofilie. În anul 1930, Ileana se logodește cu un conte german și hotărăsc să se stabilească în România.

Alegerea făcută de cei doi nu a fost pe placul lui Carol al II-lea care nu vedea cu ochi buni relația Ilenei cu regina Maria și nici simpatia pe care mulți români i-o purtau. Carol hotărăște că trebuie să se mărite undeva în străinătate. În anul 1931, se căsătorește cu arhiducele Anton de Habsburg. Căsătoria celor doi nu a fost lipsită de peripeții. Ileana era ortodoxă, iar Anton catolic. Ileana și-a dorit pe lângă ceremonia catolică și una ortodoxă.

loading...

Vaticanul s-a opus cu vehemență și ca urmare a avut loc numai ceremonia în rit catolic. Patriarhul României, Miron Cristea, a refuzat să participe la ceremonie, ca semn de protest. Elena, soția lui Carol al II-lea, a avut interdicția de a participa la nuntă, din ordinul soțului său.

familiei regale - Blestemele unei națiuni! Destinele tragice ale familiei regale românești

La nuntă au participat și Iorga, Goga, Sadoveanu. După ceremonie, Ileana și-a depus buchetul de nuntă la cimitirul eroilor căzuți în Primul Război Mondial. La scurt timp, Carol al II-lea avea să aibă o discuție cu Ileana în care i-a spus că nu este fiica lui Ferdinand, ci a lui Ştirbei Barbu.

Ura față de Ileana nu avea limite. Relația dintre Ileana și Dumnezeu a fost una specială. Atunci când se afla la căpătâiul fratelui său Mircea, a avut viziunea unui înger.

Această întâmplare o va marca pe tot restul vieții. În anul 1954, divorțează de soțul său și împreună cu copiii săi se mută la Boston, unde trăiește ca o femeie de rând.  La patru ani de la divorț, fiica sa, Maria Ileana, care era însărcinată, avea să moară într-un accident aviatic.

Această tragedie a avut ca urmare îmbrăcarea hainei monahale. A revenit în România, în anul 1990, la vârsta de 81 de ani. A murit un an mai târziu, și a fost înmormântată alături de cutiuța cu pământ românesc. Mircea a fost numit mugurul care nu a mai apucat să înflorească. A murit la vârsta de trei ani răpus de tifos. A fost o jertfă a războiului.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top