Descopera

Blesteme străvechi: MISTERUL TĂBLIȚELOR DESCOPERITE PE TERITORIUL ROMÂNIEI

Arheologii au descoperit, pe teritoriul țării noastre, două tăblițe care conțin blesteme străvechi inscripționate pe ele. Vorbim despre piese arheologice extrem de rare.

Importanța acestora este uriașă, întrucât artefactele cu pricina ne dezvăluie detalii esențiale cu privire la credințele   magico-religioase de acum aproximativ 2.000 de ani.

Primul blestem a fost descoperit, prin anii ’60, la Orșova,   în orașul antic Dierna. „Demonul spurcăciunii să te tulbure, Aeli Firme. Să stea deasupra capului Iuliei Surilla”, este textul inscripționat  pe   foița de aur găsită la Dierna.

O altă tăbliță de blestem, realizată din plumb, a fost descoperită de arheologii din Alba Iulia într-o necropolă de epocă romană, aflată  în castrul  Apulum.

Concret, în anul 2007, cercetătorii au identificat, pe Dealul Furcilor, 29 de morminte, iar  într-unul dintre acestea se afla, sub un schelet, și o misterioasă tăbliță de plumb, cu o lungime de 11 centimetri și o lățime de șase centimetri, a cărei vechime este de aproximativ 2.000 de ani, scrie Dezvaluitorul.ro.

Pe ambele fețe ale tăbliței este inscripționat un text în  latina cursivă.  După restaurarea importantei piese arheologice, oamenii de știință au putut afla că pe aceasta apar numele mai multor persoane, printre care și Clianes, Iulies, Valeries, Flavies Iulies, Aurelies, Valeries, Iulies, asupra cărora era aruncat respectivul blestem. Totuși, autorul a rămas în continuare necunoscut.

loading...

Potrivit specialiștilor, tăblițele de blestem, pe care romanii scriau “cuvinte grele”, erau puse în morminte întrucât aceștia erau de părere că persoanele decedate vor transmite mesajele pe lumea cealaltă.

tablita blestem muzeu e1484917729692 - Blesteme străvechi: MISTERUL TĂBLIȚELOR DESCOPERITE PE TERITORIUL ROMÂNIEI

Unele mesaje erau adresate divinităților sau unor spirite infernale, în speranța că acestea vor influența în mod negativ existența persoanei vizate de blestem. Mai mult decât atât, romanii erau de părere că plumbul este un metal care are proprietăți malefice.

loading...
To Top