Medicina alternativa

Bitter suedez, leacul magic care tratează sute de boli

Tinctura din ierburi amare cunoscută sub numele de bitter suedez tratează de sute de ani cele mai diverse boli, prelungind viaţa.

Din totdeauna, oamenii au căutat un remediu ideal, elixirul vieţii, tinereţea veşnică. Licoarea miraculoasă numită bitter suedez se apropie foarte mult de acest vis. În timp, s-a dovedit că numeroasele ierburi tămăduitoare din compoziţia bitterului au efecte benefice asupra sănătăţii şi astfel leacul a dobândit o celebritate binemeritată. Nu numai că este un factor de longevitate, dar bitterul tratează numeroase boli, atât de multe încât, pe bună dreptate, poate fi numit medicament universal.

Un leac cu istorie

Se pare că aceasta tinctura a fost descoperită în Evul Mediu de către legendarul savant şi alchimist Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, zis Paracelsus, care a vrut să creeze un elixir din plante care să prelungească tinereţea. Licoarea lui a avut mare succes, apoi a fost uitată multe secole. Dar reţetă a fost transmis din tata în fiu într-o familie de medici suedezi pe nume Samst.

Toţi au trăit peste 90 de ani. Klaus Samst, rectorul facultăţii de medicină din Uppsala, căruia i se datorează repunerea în circulaţie a bitterului suedez, a ajuns, de pildă, la venerabila vârsta de 104 ani, când a murit din cauza unei căzături de pe cal. Acum două decenii, cunoscută popularizatoare de medicină tradiţională Maria Treben, a readus în atenţie bitterul suedez. Au apărut tot felul de versiuni ale licorii magice, redând astfel bitterului renumele de leac extrem de eficient.

Ce este, de fapt, bitterul suedez?

Un extract hidroalcoolic sau, altfel spus, o tinctura din plante medicinale amare. Formula veche conţine 20 de plante, în anumite proporţii. În ciuda popularităţii sale ca leac, nici până în prezent nu se ştie cu precizie care este reţeta originală. Iată una ceva mai simplă, compusă din numai 12 plante amare, dar extrem de eficiente.

Într-un borcan cu filet de 2 l, se pun câte 2 linguriţe din următoarele plante sub formă de pulbere: pelin, anghinare, flori de salcâm, foi de dafin, iarba de troscot, frunze de frasin, rădăcină de angelica, boabe de ienupăr. Se adăugă apoi câte 1 linguriţă de pulbere de răşină de brad, seminţe de fenicul, rădăcină de urzică şi o jumătate de linguriţă de pulbere de şofran. Se toarnă peste ele un litru şi jumătate de alcool alimentar de 50-60 de grade şi se lasă la macerat minimum două săptămâni. Apoi se filtrează preparatul prin tifon şi se pune la păstrare într-o sticlă închisă la culoare, într-un loc întunecos şi rece. Se administrează, de regulă, 1-2 linguriţe din acest preparat, înainte de mesele principale, diluate în apă plată sau ceai.

Pentru fiere, ficat şi poftă de viaţă

Bolile care se tratează cu bitter sunt atât de multe încât practic putem spune că puţine afecţiuni nu sunt influenţate de acţiunea lui. Pe cale internă, bitterul sudez se recomanda în caz de indigestie, balonare, dischinezie biliară. Se ia câte o linguriţă de bitter, diluata în jumătate de cană de apă, de patru ori pe zi, înainte de masă. Pentru afecţiuni hepatice cronice, plantele amare din bitter acţionează cu mare putere în sensul decongestionării şi regenerării ficatului.

Se ia câte o linguriţă, de 3 ori pe zi, într-o cană de apă (250 ml), pe stomacul gol. Se vor face cure de câte 2-3 săptămâni, urmate apoi de o săptămână de pauză. Încă din primele zile ale administrării bitterului se declanşează o senzaţie naturală de foame, simultan cu trezirea unui neobişnuit tonus psihic şi a poftei de viaţă, stări care trebuie de altfel să caracterizeze orice om sănătos. Pentru boli de piele, se face o cură de o lună cu bitter suedez. Cei predispuşi la eczeme ori acnee, precum şi cei care nu pot să scape de unele infecţii cu ciuperci sau bacterii cu localizare pe piele vor constata că efectele de vindecare sunt treptate, dar definitive.

Recomandat în diabet şi cancer

Bitterul are efect puternic tonifiant şi purificator asupra principalelor organe de eliminare şi drenare din corp (ficat, rinichi, plămâni). Conduce la întărirea sistemului imunitar. Astfel că, în caz de guturai şi gripă, eliberează treptat căile respiratorii, reduce inflamaţiile şi durerile gâtului, uşurează respiraţia şi reglează temperatura în caz de febră. Cistita şi infecţiile urinare sunt afecţiuni în care bitterul exercita printre cele mai puternice efecte.

De asemenea, e recomandat în caz de tulburări menstruale, viermi intestinali, stări de greaţă, migrene, boli ale pancreasului. Pentru reumatism şi guta, bitterul suedez are efect cu bătaie lungă în cure de câte trei luni. Tinctura miraculoasă reduce valorile colesterolului, ajuta la menţinerea tinereţii şi flexibilităţii vaselor de sânge, având şi efecte tonice cardiace. Este un bun adjuvant în diabet şi în boală canceroasă.

Leac contra durerilor

Extern, se foloseşte sub formă de comprese contra durerilor de cap, vindeca rănile, arsurile, tromboflebita, luxaţiile şi entorsele, înţepăturile de insecte. Cura cu bitter suedez îmbunătăţeşte memoria, ajuta vederea şi ajuta la vindecarea cataractei dacă se pun pe pleoape comprese cu bitter. Calmează durerile de dinţi, dacă se ţine în gură un amestec din puţină apă şi o lingură de bitter, sau dacă se pune o compresă înmuiată în bitter pe dintele dureros.

Durerea dispare şi infecţia se retrage. Ajuta în constipaţie, elimina durerile de urechi dacă se pun în urechi tampoane cu bitter, vindeca icterul dacă se ia câte o lingură de 3 ori/zi şi se aplică comprese pe ficatul inflamat. Hemoroizii se umezesc des şi se face şi cura internă. În caz de tuberculoza, se iau 3 linguriţe/zi timp de 6 săptămâni. Ajută la vindecarea secreţiilor vaginale şi a epilepsiei fortificând nervii şi întreg organismul. Dă rezultate bune în vindecarea paraliziei.

Precauţii

Bitter suedez - Bitter suedez, leacul magic care tratează sute de boli
Mulţi bolnavi se întreabă cum pot urma terapia cu bitter sudez dacă au restricţie la produse alcoolizate. Datorită puterii mări a plantelor, efectele alcoolului nu sunt evidente. În plus, toate cantităţile recomandate trebuie diluate cu apă sau ceai de plante. În ceai fierbinte, după 5-10 minute, alcoolul se evaporă, principiile active având acelaşi efect. Întrucât conţine plante cu efecte abortive (pelin, angelica), nu va fi administrat intern femeilor gravide.

Nu se consuma lapte înainte şi după administrare. Extern, va fi folosit sub formă de compresa, după ce se dă în prealabil un strat protector de cremă de galbenele pe porţiunea de piele care va fi tratată. După aplicare, pielea va fi lăsată să respire măcar un sfert de oră. în cazul în care apar senzaţii de arsură tratamentul va fi întrerupt temporar.

Micul bitter suedez

Iată formula preparării unei tincturi de bitter suedez dintr-un număr minim de plante:
10 grame de aloe
5 grame de smirna
0,2 grame des şofran
10 grame de foi de sena (siminichie)
10 grame de camfor
10 grame de rădăcină de revent (rabarbăr)
10 grame de rădăcină de curcuma (sofran-de-lndia)
10 grame de mână
10 grame de Theriak venezian
5 grame de rădăcină de lemnul-Domnului
10 grame de rădăcină de angelica
în loc de aloe se pot fotosi şi rădăcina de genţiana sau praf de pelin. Este voie să se folosească doar camforul natural.

sursa

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top