Descopera

Bitcoin, moneda neoficiala a internetului

În urma problemelor economice întâmpinate de tot mai multe țări din lumea, o nouă monedă digitală tinde să câștige teren în fața banilor clasici. Este vorba despre Bitcoin, supranumită și moneda neoficială a internetului, care în ultima perioadă, mai ales după scandalul impozitării banilor din bănci din Cipru, este folosită din ce în ce mai des. Moneda este una virtuală, nu există bitcoin tipărit pe hârtie sau sub orice formă și este folosită de foarte multe companii din lumea întreagă pentru că nu poate fi urmărită.

Se estimează că în prezent sunt peste 1 miliard de bitcoin în circulație, iar cotația acestei monede virtuale este una impresionantă. Pentru 100 de dolari americani ( 343 lei) poți achiziționa un bitcoin. Cursul bitcoin a explodat imediat după ce probleme economice din Cipru au fost anunțate în presă. Există voci care susțin că bitcoin-ul are o cotație atât de mare pentru că se încearcă formarea unei bule artificiale cu care să se destabilizeze anumite monede, printre care și Euro.

În momentul efectuării plăților cu bitcoin nu se reține TVA și nici nu se plătesc taxe pe profit. Comisioanele de utilizare ale acestei monede sunt infime în comparație cu cele reale. Astfel, se pot evita o sumedenie de pierderi pe care companiile le înregistrează cu taxele și comisioanele pe care trebuie să le plătească pentru orice tranzacție.

Povestea bitcoin-ului a început cu câțiva ani în urmă, când în 2011, un student la informatică din Japonia a creat o pagină web, care se găsește doar în hidden net, Silk Road. Inițial doar hackerii erau ce care foloseau această pagină unde se petreceau tranzacții de vânzare-cumpărare cu bitcoin. Lucrurile au evoluat și criză economică punând stăpânire pe foarte multe țări, iar taxele și impozitele automat s-au mărit, atunci cât mai multe persoane, printre care și firme de succes au ales să tranzacționeze folosind hidden net-ul și bitcoin-ul.

Pentru că marile guverne ale lumii au sesizat fluxul de bani din lumea virtuală a bitcoin-ului, diverse campanii de manipulare a opiniei publice au fost lansate. Una dintre ele se referă la faptul că bitcoin-ul este folosit pentru vânzarea și cumpărarea de droguri. Acest fapt este ireal pentru că pe pagina Silk Road scrie negru pe alb că vânzarea drogurilor, armelor, pornografiei cu minori și a multor lucruri similare este interzisă.

bitcoin - Bitcoin, moneda neoficiala a internetului

Folosirea bitcoin este o palmă majoră pe care utilizatorii de internet o pot da numai guvernelor care taxează populația fără drept de apel, dar și băncilor sau agențiilor căpușă care se hrănesc din banii munciți cu greu de fiecare cetățean.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top