BISERICA DIN DENSUȘ, MISTERELE TRECUTULUI

Biserica din Densuș, Hunedoara, este cea mai veche biserică din România în care se mai țin slujbe. Este singurul lăcaș din România în care s-a slujit fără încetare, din momentul în care biserica a fost construită și până în prezent.

Este amplasată în Țara Hașegului, zonă considerată leagănul ortodoxiei românești, aici aflându-se mai multe biserici ridicate pe ruine ale unor temple romane.

Biserica din Densuș are un aspect inedit, multe din elementele de construcție fiind chiar capiteluri, marmură, fragmente de statui, pietre funerare, coloane, cărămizi cu inscripții romane, tuburi de canalizare aduse din Ulpia Traiana Sarmisegetusa, aflată la doar câțiva kilometri distanță.

Naosul ei este pătrat iar pronaosul este cu adevărat aparte, deoarece nu are acoperiș. Trecutul lăcașului de cult se pierde în negura vremii și este destul de controversat.

O teorie susține că la origine a fost mausoleul generalului Longinus Maximus, ucis de daci. O altă teorie susține că a fost amplasată pe ruinele unui templu închinat zeului Marte. Istoricul Nicolae Densușianu a susținut că biserica ar fi fost construită pe un templu dacic.

Elementul inedit constă în ideea că dacii ar fi avut o etapă de creștinare înainte de cucerirea romană și astfel templul ar fi fost convertit de romani, pentru că imediat după retragerea lor să devină biserică.

Cert este că sub pardoseală s-au găsit obiecte de cult dacice, că masa altarului este o piatră romană funerară romană, pe care se mai păstrează inscripții latine, că altarul este situat mai aproape de sud decât de est și că deasupra altarului se află doi lei de piatră, cel mai probabil, elemente romane, deoarece un astfel de animal nu le era familial dacilor.

Biserica a trecut prin numeroase transformări. Se spune că este o copie a bisericii San Nicoară din Curtea de Argeș, din care nu au mai rămas decât ruinele. Au același hram, Sfântul Nicolae și pictorul Ștefan este venit din Țara Românească.

biserica densus2 - BISERICA DIN DENSUȘ, MISTERELE TRECUTULUI

Se spune că reprezentarea Sfintei Treimi de la Densuș este una dintre cele mai frumoase din lumea ortodoxă.

loading...

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns