Bilele descoperite în Scoția, cu peste 5000 de ani vechime, înfățișează modele atomice

Cinci bile de piatră care fac parte din colecția Muzeului Ashmolean din Scoția ridică numeroase semne de întrebare în rândul oamenilor de știință.

Scopul acestora este unul misterios și chiar derutant, după cum au declarat arheologii care au avut ocazia să le examineze. Bilele sunt realizate din gresie și granit și au peste 5000 de ani vechime. Peste 400 astfel de pietre misterioase au fost găsite în diverse locuri din Scoția și cele mai multe dintre ele au gravate diferite modele lineare.

Cele mai multe dintre pietre au un diametru de 70 de milimetri, doar câteva sunt puțin diferite și au un diametru de 114 milimetri. Pietrele sunt ornate cu numeroase proeminențe, pe care specialiștii le-au numit butoane. Numărul butoanelor variază de la 4 la 33 și acestea sunt conectate între ele prin diverse spirale.

Oamenii de știință au încercat să ofere diverse explicații despre proveniența și rolul acestor artefacte. Inițial s-a spus că pietrele au fost purtate în antichitate la curea de către războinici și foloseau drept muniție pentru praștie sau o altă armă de luptă. Această explicație nu are niciun sens în condițiile în care nicio piatră nu prezintă urme de impact.

O altă explicație interesantă se referă la faptul că aceste pietre au fost construite pentru a prezenta structura nucleului atomic. Acele butoane sunt de fapt electronii, iar spiralele sunt orbitele. Această explicație este de-a dreptul fascinantă pentru că cele mai multe dintre pietre corespund cu modelul atomic al diferitelor elemente. Atunci când vine vorba despre cei care au realizat aceste opere, oamenii de știință încă nu au găsit o explicație clară pentru că după cum ne învață istoria, nicio civilizație antică nu ajunsese la un grad de progres științific care putea să-i permită elaborarea modelului atomic.

Loading...

Termenul de atom apare pentru prima dată către anul 450 î.e.n. Filozoful grec Leucip dezvoltă teoria conform căreia materia nu este infinit divizibilă și introduce noțiunea de atomos, ceea ce nu poate fi divizat. Câțiva ani mai târziu, Democrit, un discipol al lui Leucip, definește materia ca fiind un ansamblu de particule indivizibile, invizibile și eterne: atomul. Această nouă concepție nu a fost rezultatul unor observații sau experiențe, ci mai degrabă al unor intuiții. Teoria a fost dezvoltată ulterior de Epicur, apoi de poetul latin Lucrețiu. Au trecut însă 2000 de ani până când teoria atomică a fost formulată științific.

bile scotia

În anul 1803, fizicianul și chimistul englez John Dalton a elaborat o teorie atomică proprie care explică Legea proporțiilor multiple, afirmând că din moment ce substanțele se combină numai în proporții integrale, atomii trebuie să existe la baza materiei.

Pentru mai multe articole și discuții interesante, te invitam în grupul nostru de Facebook!loading...
S-ar putea să-ți mai placă și