BIG ONE, APOCALIPSA AMERICANA

BIG ONE, APOCALIPSA AMERICANA

Falia San Andreas este pe punctul de a se fisura. Această afirmaţie aparține directorului Southern Earthquake Center, Thomas Jordan, care de curând, a făcut acest anunț îngrijorător pentru californieni. Falia este într-o stare critică, ceea ce ne duce cu gândul că va generă un seism foarte puternic, a completat Jordan.

Falia San Andreas marchează frontiera dintre placa tectonica a Pacificului și cea a Americii de Nord. Ambele se deplasează către nord, dar cea a Pacificului are o viteză de deplasare mult mai mare.

În anul 1906, în regiunea San Francisco s-a produs un cutremur cu o magnitudine de 7,8 pe scara Richter. În anul 1989, un alt cutremur cu magnitudine de 7 s-a produs în aceeași zonă. Specialiştii considera că următorul cutremur care se va produce va fi devastator, va avea o magnitudine de 9 pe scara Richter. Din această cauză, a fost numit Big One.

Cutremure cu o astfel de magnitudine s-au produs în Japonia și Chili. În cazul produceri unui astfel de cutremur, consecințele ar fi dezastroase. În zona unde se afla falia San Andreas, exista 966 de drumuri, 90 de cabluri optice, 39 de gazoducte și 141 de linii electrice. Costurile ale unui dezastru ar depăşi suma de 33 miliarde de dolari. S-a estimat că numărul de victime ar putea ajunge la 2000.

În anul 2011, în Christchurch, Noua Zeelandă, un cutremur cu magnitudinea de 6,2 a avut peste 10000 de replici. Imaginaţi-vă, câte replici se pot produce în cazul unui seism cu magnitudinea de 9 grade pe scara Richter.

Falia San Andreas are o lungime de 1300 de kilometri și o lăţime de 140 de kilometri. Ea se mărește cu 5-6 cm în fiecare an, iar în zonă, se produc peste 200 de seisme de diverse intensităţi.

În 18 aprilie 1906, s-a produs un seism cu magnitudinea de 7,8. Au murit 3000 de persoane, iar pagubele materiale au fost de 500 milioane de dolari. Falia este cea mai studiată și monitorizată zona seismică din lume.

Geologii americani atrag atenția că a trecut o perioadă mare de timp de la producerea unui seism cu magnitudine de peste 8 grade, iar energia acumulată este foarte mare. În anul 1906, orașul San Francisco a fost distrus aproape în întregime. Simulările realizate de specialişti și prezentate în filmul de ficțiune San Andeas sunt devastatoare. Zgârie norii se transforma în mormane de fiare contorsionate, incendii și tsunami care distrug totul în calea lor. Chiar și podul Golden Gate va fi distrus de uriaşele valuri.

rp_apocalipsa.jpg

Falia San Andreas nu este singura care pune în pericol SUA. O altă zonă periculoasă, din largul coastelor americane, în oceanul Pacific, cunoscută sub numele de Cascadia, pune serioase temeri pentru seismologi. Un eventual cutremur declanșat în falia San Andreas ar putea genera o mișcare a plăcilor tectonice din zona Cascadia. Un cutremur cu magnitudinea 9 pe scara Richter ar produce un tsunami devastator.

 
Dacă ți-a plăcut articolul nostru, nu uita să dai un LIKE paginii noastre de Facebook. Astfel, vei primi toate articolele de Cultură Generală!
 
CATEGORIES
Share This