Descopera

BIG BROTHER LA ÎNĂLȚIME, SATELIȚII DE SPIONAJ

Satelitul artificial este lansat în spațiu cu ajutorul unui lansator și gravitează în jurul unei planete sau în jurul Lunii. Viteza care i-a fost imprimată îi permite să se mențină pe orbită o perioadă îndelungată de timp.

Sateliții de recunoaștere sau de spionaj pot cartografia un teritoriu, instalații fixe, armament, trupe. În anul 1960, americanii au fost primii care au lansat în spațiu un satelit de spionaj. Evident, ținta era URSS.

În anul 2010, Biroul de Cercetare Națională, una dintre cele 16 agenții de servicii secrete din SUA, a lansat în spațiu o rachetă care a dus pe orbita Pământului cel mai mare satelit de spionaj din lume. S-a spus că acest satelit menține America sigură, securizată și liberă.

Satelitul conține o antenă uriașă de 100 de metri care are rolul de a capta comunicațiile civile și militare. În anul 2014, a fost lansat un alt satelit care înconjoară Pământul la o altitudine de 620 kilometri, iar performanțele sunt uluitoare. Compania Digital Globe, care s-a ocupat de proiect, a dat publicității câteva din performanțele acestui satelit.

Printre acestea amintim. Identifică speciile invazive, face diferența între calcar și gresie, informează administrația orașelor cu privire la toate capacele de canal și a cutiilor poștale, se estimează numărul de pui de găină de pe planetă, inclusiv cei din cotețe.
Satelitul va transmite o cantitate de 1,2 GB pe secundă. Aceasta înseamnă că se poate transmite o imagine extrem de detaliată între Washington și New York, în 45 de secunde.

Avem de-a face cu un Big Brother la înălțime. Mișcările pe care le-a făcut Rusia în ultimul timp au dat motive agențiilor americane de informații să-și extindă operațiunile de spionaj la o scară mai mare decât cea din timpul războiului rece.

Rusia caută să se reafirme ca putere globală. În prezent, 10% din bugetul CIA este alocat spionajului. Oficial, SUA alocă anual 53 de miliarde de dolari pentru spionaj, care îmbracă mai multe forme, inclusiv spionajul din spațiu.

BIG BROTHER - BIG BROTHER LA ÎNĂLȚIME, SATELIȚII DE SPIONAJ

În anul 2008 a avut loc un incident care a fost mușamalizat de autoritățile americane. Marina americană a reușit să distrugă un satelit de spionaj care scăpase de sub control. Satelitul a fost doborât la o altitudine de 250 kilometri deasupra oceanului Pacific. Satelitul avea mărimea unui autobuz și se afla pe o orbită descendentă. Satelitul s-a defectat imediat după lansare și avea 453 kilograme de hidrazină, un combustibil extrem de toxic.

Americanii au declarat că în 48 de ore toate deșeurile au ars. Resturile au căzut pe Pământ în 40 de zile. China a dat un comunicat prin care susținea că lucrurile nu au fost așa cum le-au prezentat americanii. Dumnezeul care ne privea de sus a fost înlocuit cu Big Brother.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top