Descopera

BIG BANG, PROCES UNIC SAU CICLIC?

Imposibilitatea acceptării totale și fără rezerve a infinității Universului în timp și în spațiu este o realitate care rezidă din însăși relativa noastră mărginire intelectuală, dar mai ales din lipsa exercițiului analitic.

Aceasta este cauza pentru care aprecierea corectă a realității obiective s-a impus atât de greu, și ca să fim și mai exacți, care se impune destul de greu.

Așa cum știm, materia este nemărginită atât în spațiu cât și în timp, existând însă posibilitatea trecerii sale în anumite forme de energie și a acesteia la rândul său din nou în materie, energia și materia constituind formele de manifestare ale acesteia din urmă, ambele aflându-se într-un echilibru stabil la un moment dat, dar într-o permanentă transformare în timp.

Această realitate a echilibrului cosmic stabil, dar mai cu seamă cercetările astronomice moderne care au pus în evidență evoluția stelelor cu întreaga lor gamă de uriași roșii, pitice albe, pitice negre, pulsări, nove, supernove și găuri negre au constituit primele ipoteze ale Big-Bangului, a atomului inițial.

Această teorie susține că materia Universului s-a aflat cândva sub o formă extrem de concentrată, atomul inițial, după care, la un moment dat, a explodat dând naștere unor nori de materie care s-au grupat ulterior în super roiuri, roiuri, metagalaxii și galaxii.

Având în vedere teoria de mai sus, cât și evoluția spre găuri neutronice a unor stele din galaxia noastră, s-a formulat concluzia că universul va sfârși cândva printr-o nouă concentrare de genul celei inițiale, după care va avea loc un nou Big-Bang, evoluția cosmică caracterizându-se prin ciclicitate.

loading...

Nesimultaneitatea evoluției proceselor cosmice naturale este un alt factor care ne poate conduce la concluzia că în natură nimic nu are loc la comandă, fenomenele galactice fiind expresia unor forțe care acționează concertat într-o anumită direcție, dar care nu au același sens și aceeași energie la un moment dat.

Pentru nonsimultaneitate și variabilitatea proceselor cosmice pledează însăși vârsta foarte diferită a plantelor, mărimea, sensul rotației, diversitatea formelor de existenţă

Dacă acest Big Bang inițial s-a produs ca o necesitate intrinsecă a materiei, de ce acest lucru a avut loc într-un singur punct al Universului și de ce într-un moment anume?

Putem considera acest proces cosmogonic numai unic sau ciclic? Sau există posibilitatea ca ceva sau cineva să-l fi declanșat la un moment dat urmând ca ulterior să-l reia după dorință?

Studiul spectrului luminos emis de corpurile cerești, în speță de stele, a evidențiat o anumită alunecare către roșu a acestora, fapt care ar putea însemna apariția în prezent a noi centre de formare a materiei în Univers.

Modificarea lentă dar evidentă a dimensiunilor aparente ale unor corpuri cerești situate în imediata apropiere a altora, recte creșterea dimensiunii acestora în condițiile unor observații standard, poate fi interpretată ca fiind urmarea logică a procesului de naștere a materiei în Univers, altfel spus a procesului de extensie a materiei și de apariție a unor noi formațiuni în cosmos.

Procesul invers, al concentrării materiei, se traduce prin evoluția către roșu a stelelor ca urmare a reacțiilor termonucleare și a încălzirii puternice a acestora.

Liniile astrale de forță se prezintă sub forma unei rețele compuse din ochiuri rectangulare de formă și dimensiuni regulate. În unele zone ale Universului, mai exact acolo unde apar găurile negre, această rețea este profund deformată.

univers - BIG BANG, PROCES UNIC SAU CICLIC?

În aceste zone reţeaua ia forma unei pâlnii ale cărei linii de forță astrale reprezintă direcțiile de absorbție a materiei cosmice. Evoluție sau involuție. Spre ce se îndreaptă Universul? Un nou Big Bang sau spre altceva?

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top